• home
 • video
 • pas verschenen

  Pelé rouwt om favoriete ploegmaat Coutinho: "50% van goals dankzij hem"

  " "

  Pelé (m) presenteert zijn biografie in 2015 tussen zijn ploegmaats van Santos, rechts van hem in streepjeshemd staat Coutinho.

  De Braziliaanse oud-aanvaller Coutinho, die in 1962 de Wereldbeker won, is gisteren op 75-jarige leeftijd overleden. Coutinho was de favoriete aanvalspartner van de Braziliaanse voetballegende Pelé bij Santos FC.

  Santos FC maakte de dood van zijn ex-speler bekend. Coutinho, die van 1958 tot 1968 10 jaar voor de Braziliaanse topclub voetbalde, stierf thuis na hartproblemen te wijten aan diabetes en een te hoge bloeddruk. Zijn begrafenis zal plaatsvinden in het stadion van Santos. Heel de Braziliaanse voetbalwereld rouwt mee.

   

  "Een legende van het Braziliaanse voetbal is niet meer", reageerde zijn goeie vriend Cafu, de aanvoerder van de Braziliaanse wereldkampioenen van 2002.

   

  Terwijl de wereld Pelé op zijn 17e ontdekte op het WK 1958 in Zweden, debuteerde Coutinho - voluit Antonio Wilson Vieira Honorio - op zijn 14e bij Santos. Hij maakte 368 doelpunten in 457 wedstrijden voor de club. Pelé kwam van 1956 tot 1974 tot 1.091 goals voor de Braziliaanse club. De 2 speelden van 1958 tot 1967 samen bij Santos, goed voor 19 trofeeën.

   

  Pelé vertelde onlangs aan een tijdschrift van Santos dat Coutinho een van de voornaamste redenen was voor zijn succes: "Ik moet hem bedanken voor 50 procent van de doelpunten die ik maakte voor Santos. Dat kwam door onze een-tweetjes en omdat hij mij kende."

   

  Coutinho speelde maar 15 keer voor Brazilië, naar eigen zeggen omdat blessures hem vaak hinderden. Zo raakte hij ook geblesseerd net voor het WK 1962, maar bleef hij bij het team en won hij zonder een minuut te spelen de wereldtitel.

  Tweets van Santos FC over de dood van Coutinho, "een van zijn leraren"