• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaanse voetbalvrouwen trekken naar rechtbank voor "equal pay"

  Amerikaanse voetbalvrouwen

  Amerika verdedigt over 3 maanden zijn wereldtitel in Frankrijk.

  Niet toevallig op Internationale Vrouwendag hebben de vrouwen van de Amerikaanse nationale voetbalploeg een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse voetbalbond. Ze vinden dat ze gediscrimineerd worden omdat ze vrouw zijn.

  De Amerikaanse voetbalvrouwen zijn al lange tijd voorvechters voor een gelijke behandeling van mannen en vrouwen in hun sport. Maar nu spelen ze het extra hard door hun zaak voor de rechter te brengen. Die moet oordelen of de Amerikaanse bond hen discrimineert.

   

  Een belangrijk strijdpunt is dat de Amerikaanse vrouwen, de regerende wereldkampioen, gelijk verloond willen worden als hun mannelijke tegenhangers. Hun advocaten rekenden uit dat als mannen en vrouwen elk 20 oefenmatchen zouden spelen in een jaar en ze alle 20 zouden winnen, dat de vrouwen dan maximaal 99.000 dollar zouden kunnen verdienen en de mannen 263.320.

   

  "We vinden het onze taak om rolmodellen te zijn en we moeten vechten voor datgene waar we juridisch recht op hebben", zegt spits Christen Press, een van de 28 internationals die hun naam onder het document zetten.