• home
 • video
 • pas verschenen

  De voorspelling van Nys: "We zullen leuke en spannende crossen zien op het WK"

  Sven Nys verkent zelf het parcours.

  Sven Nys verkende zelf het parcours.

  Vanaf morgen kan u vanaf uw zetel genieten van het WK veldrijden. Sven Nys verkende ieder morzel grond van het WK-parcours in Bogense. "De verschillen zullen hier niet groot zijn", voorspelt Nys.

  Nys: "Mathieu zal hier zeker zijn ding kunnen doen"

  "Het is een mooi parcours", opent Sven Nys. "Niet voor de mannen met een grote motor. Op dit parcours kan je je wat wegsteken en je krachten sparen. Er komt ook wat techniek aan te pas door de gladheid in de bochten."

   

  Spek voor de bek van Mathieu van der Poel? "Mathieu zal hier zeker zijn ding kunnen doen. Maar de verschillen zullen niet zo groot zijn, omdat het een snel parcours is."

   

  "Er zijn schuine kanten, balkjes en steile explosieve hellingen. Wie zal er op rijden en wie niet? Het is een WK waarin we leuke en spannende crossen zullen zien."

   

  "Je moet vertrouwen hebben op de fiets en de bochten sneller kunnen nemen dan iemand anders waardoor je minder hard moet optrekken. De juiste bandenspanning is belangrijk."

   

  "Het parcours ligt er nu zo bij, maar in het weekend zal dat veranderen. Het is daarom belangrijk dat je voortdurend iemand op pad stuurt die het parcours verkent en analyseert."

  Bekijk het interview met Sven Nys

  "Maar er kan van alles mislopen"

  Krijgt Van Aert een parcours naar zijn zin in Bogense? "Ik denk dat Wout  liever regen had gezien en een zwaardere cross, waar het vermogen belangrijker is", zegt Nys.

   

  "Ik heb Mathieu net op de schuine kant in actie gezien, hij doet dat het vlotst van allemaal. Er zijn ook weinig renners die de balkjes sneller kunnen nemen dan Mathieu. Die explosieve hellingen liggen hem ook, want Mathieu is explosief."

   

  "Maar we zullen geen cross zien waarin Mathieu na 1 bocht wegrijdt en op vermogen de titelstrijd snel in een definitieve plooi legt."

   

  "Neen, ze zullen aanklampen bij Mathieu. Is Mathieu nerveus en zal hij fouten maken? Als het een cross zou zijn puur op de kracht, dan komt er minder stress bij kijken. Maar dat zal zondag niet zo zijn, er kan van alles mislopen."

  "Thibau moet morgen proberen te mikken op het podium"

  Nys kijkt ook uit naar het WK-debuut van zoon Thibau morgen.. "Thibau heeft als eerstejaarsjunior de kracht niet om te wedijveren met de tweedejaars", vertelt Nys.

   

  "Maar als hij zijn zenuwen onder controle kan houden en goed start, dan moet hij proberen te mikken op het podium."

   

  "Bij de jeugd zullen er crossers door het ijs zakken, omdat ze het niet gewoon zijn om onder zo’n druk te presteren. En er zullen jongens zijn die boven zichzelf zullen uitstijgen, omdat ze plots in een situatie komen die ze nog nooit hebben meegemaakt. Er zullen ook jongens opduiken die je het hele seizoen nog niet hebt gezien. "

   

  "Bij de junioren hebben we als Belgen de grootste kans om de wereldtitel te veroveren. En dan denk ik in de eerste plaats aan Witse Meeussen en Ryan Cortjens. Samen met de Nederlander Pim Ronhaar zijn zij de grote favorieten."