• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Preud'homme: "Ik hoop dat ik niet te veel gedeeld heb met Clement"

  Peter Vandenbempt, Michel Preud'homme en Jan Mulder waren te gast in Extra Time.

  De coach van Standard heeft heel wat te vertellen aan de tafel van Extra Time.

  Michel Preud'homme, vorige week 60 jaar geworden en de man die Standard stilaan naar zijn hand zet, was de centrale gast in Extra Time gisteren. Wat had de ervaren trainer te vertellen?

  De vraagjes met Michel Preud'homme

  Traditioneel begint Extra Time met ja/nee-vraagjes voor de gast. Wat blijkt? Preud'homme moest vrijdag na Antwerp-Standard op zijn tong bijten bij de persconferentie van Laszlo Bölöni. En soms ligt hij wakker van Mehdi Carcela.

  Standard is beste ploeg van terugronde: "Die statistiek kende ik niet"

  Na een moeizaam seizoensbegin staat Standard met 17 op 24 ruim aan de leiding in het klassement van de terugronde, waarmee het is opgerukt naar de 4e plaats. Wat is er veranderd? Preud'homme: "Vorig jaar was Standard een counterploeg. Het speelde direct voetbal. Als we een sterke ploeg willen maken, moeten we weer naar de basis gaan: de opbouw, verdedigende en aanvallende regels en werken als ploeg."

   

  "Dat hebben we enorm veel gedaan in de voorbereiding en de eerste helft van het seizoen. Met succes af en toe, bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen Club Brugge (3-1 in oktober) of Europees tegen Sevilla. Maar we hadden ook heel veel moeilijke momenten en heel veel fouten, omdat de structuur nog niet echt duidelijk was voor alle spelers."

   

  Wat het verschil is met zijn Club Brugge in het titeljaar? "Ook daar hadden we soms problemen op verplaatsing en verloren we wedstrijden in het begin van het seizoen. Alles heeft zijn tijd."

   

  "Standard heeft goeie spelers, maar Standard heeft nu nog niet de kwaliteit om te zeggen dat we naar Antwerp gaan om ze kapot te spelen. Nog niet."  

   

  Preud'homme kende trouwens deze statistiek niet. "Ik ken er nochtans heel veel, maar deze zal te simpel zijn", lachte hij. "Nu komen er wel moeilijke wedstrijden aan met Anderlecht, Genk en Gent."

  "Ik begrijp de bedoeling van interview D'Onofrio nog steeds niet"

  De dag van Antwerp-Standard verscheen er een spraakmakend interview in Le Soir met Luciano D'Onofrio, vroeger sterke man bij Standard, nu bij Antwerp. Die haalde uit naar huidig Standard-voorzitter Bruno Venanzi, hij verwijt hem als een anesthesist de club in slaap te wiegen. Preud'homme begreep het niet goed.

   

  "Luciano en ik zijn vrienden. We hebben een verleden samen: hij heeft me naar Benfica gebracht, we bouwden samen een kampioenenploeg. We hebben een schitterende relatie, maar af en toe verrast hij mij. Hiermee ook. Ik weet niet wat de bedoeling was, ik zoek ze nog steeds. Ik ken hem als een heel intelligente, sluwe man." 

   

  "Wou hij een oorlogssfeer creëren? Voor een zege tegen Standard is dat een beetje raar. Hij heeft zo ook de spelers van Standard gemotiveerd. Als je de voorzitter raakt, raak je de club en de ploeg."

   

  Aan de tafel vond Peter Vandenbempt "de denigrerende uitspraken van D'Onofrio over wat Venanzi doet met Standard verbazingwekkend".

  "Wat Bölöni zegt over de VAR, is misschien niet liegen"

  Antwerp-coach Laszlo Bölöni was vrijdag na de match weer razend op de VAR, toen die de goal van Lestienne goedkeurde: "Ik begrijp er niks van. Al ons werk wordt tenietgedaan." De lijnrechter had voor buitenspel gevlagd, maar ref Smet had niet gefloten. Volgens Filip Joos moet iemand Bölöni het eens uitleggen. Ik denk echt dat hij het niet snapt." Vandenbempt denkt het tegendeel: "Hij snapt het net heel goed."

   

  Wat vindt Preud'homme? "Over buitenspel kun je niet discussiëren. Dat is geen interpretatie. Of D'Onofrio hierover met Bölöni zal praten? Neen. Luciano wil zoals bij Standard toen een cultuur van warriors, van vechters creëren. Dat moet je hebben. Ik wil ook een identiteit als club. Een club wil karakter tonen, wil achter zijn spelers staan. Voor Bölöni is dit misschien niet liegen." 

  "Zeg me niet dat Anderlecht geen goeie spelers heeft"

  Zondag is het Standard-Anderlecht. Die laatste beleeft een moeilijk seizoen en de roep om versterkingen is groot. "Maar zeg me niet dat Anderlecht geen goeie spelers heeft", neemt Preud'homme het voor de Belgische recordkampioen op. "Elke club kan 1 à 2 spelers kopen die het mist, maar Anderlecht heeft goeie spelers."

   

  "Vind je dat Anderlecht minder kwaliteit heeft dan Standard? Het heeft wel wat blessures. Ik begrijp het niet. Op een gegeven moment had ik de indruk dat iedereen zei dat je de hele kern moest weggooien. Sorry, dat is niet zo."

   

  "Dat ze niet goed spelen? Dat is het werk dat je moet proberen te doen met een groep, maar soms lukt dat niet direct. De kwaliteit van de groep is niet slecht."

  "Ik hoop dat ik niet te veel gedeeld heb met Clement"

  Philippe Clement is vanonder de vleugels van Preud'homme gegroeid tot een coach die bij Waasland-Beveren en nu bij Genk de boel enorm goed doet draaien. Preud'homme is blij met Clements succes bij de competitieleider: "We hebben nog contact en zijn vrienden."

   

  "Hij is niet alleen een leerling van mij geweest. En hij heeft ook zijn eigen manier. Maar natuurlijk hebben we 4 jaar samengewerkt. Ik heb heel veel gedeeld met hem. Ik hoop niet te veel. Alhoewel, wat ik nu zie, is toch indrukwekkend."

   

  "Hij legt zijn eigen accenten, maar ik herken toch heel veel zaken. Hij heeft ook persoonlijkheid. Hij was altijd kwaad, wanneer iedereen zei dat Philippe te braaf was. Maar Philippe is geen brave jongen. Philippe heeft karakter, zoals hij ook op het veld was."

   

  "Benfica liet me op mijn 37e niet naar Real gaan"

  Op zijn 37e miste Preud'homme de kans om naar Real Madrid te gaan. "Fabio Capello, de nieuwe coach in Madrid, wou me halen. Ik had echter nog een contract van 1 jaar bij Benfica, dat vergeefs Chilavert als mijn vervanger wou halen. Als dat was gelukt, mocht ik gaan, want de Paraguyaan was een naam. Benfica had het moeilijk toen. Ik moest dan ook blijven, ze hadden een keeper nodig."

   

  Preud'homme werd zo een succesvol carrière-einde onthouden. "Ik praat er nog wel eens over in familiekring. Stel je voor dat ik naar Real ga. Het jaar later pakken ze de titel en nog een jaar later de Champions League. Dat was wat geweest. Ik denk dat mijn zoon toen zei: "Met jou was dat misschien niet gelukt." Hilariteit alom.

  Bekijk de volledige aflevering van Extra Time: