• home
 • video
 • pas verschenen

  Het rapport van Extra Time: onderscheiding voor Amrabat, buis voor Carcela

  Mehdi Carcela, Sofyan Amrabat en Alejandro Pozuelo.

  Super Sunday leverde enkele uitblinkers op, maar niet iedereen mocht met een goed rapport naar huis. De schoolmeesters van Extra Time haalden hun rode balpen boven en deelden punten uit.

  Grote onderscheiding:

  Sofyan Amrabat

  Sofyan Amrabat speelt zich in de kijker bij Club Brugge. Zowel in de CL-confrontatie tegen Dortmund als in de topper tegen Standard was de Marokkaanse Nederlander alomtegenwoordig.

   

  "Hij is de ontdekking van de week", zei Peter Vandenbempt. "Hij doet me denken aan de beste Ruud Vormer van vorig seizoen. Hij is sterk in de recuperatie en sterk aan de bal. Hij zoekt ook de diepgang en verschijnt vaak in het strafschopgebied. Een echte aanwinst."

  Hans Vanaken

  Hans Vanaken strooide met knappe passes tegen Standard. "Hij was weer de dirigent van Club Brugge", zag ook Marc Degryse. "Hij creëert heel slim ruimte voor zichzelf", vond ook Peter Vandenbempt. "Daarom proberen sommige trainers Vanaken uit het spel te houden met mandekking."

  Onderscheiding:

  Alejandro Pozuelo

  In een tegenvallende topper tussen Anderlecht en Genk zorgde Alejandro Pozuelo voor de beslissing. De Spaanse balvirtuoos scoorde in de 71e minuut het enige doelpunt. "Hij legt de bal netjes in de verste hoek. Zelfs met zijn scheenbeen is hij meesterlijk", zegt Peter Vandenbempt. "Het was een mooi hoogtepunt in een troosteloze avond."

  Philippe Clement

  Philippe Clement (44) heeft zijn prille trainersperiode bekroond met een eerste prijs. De coach van Racing Genk won de Trofee Raymond Goethals. Terecht, volgens Peter Vandenbempt. "Hij heeft het uitstekend gedaan bij Waasland-Beveren. We hadden het hem afgeraden om snel een stap hoger te zetten, maar hij was slimmer dan wij. Hij doet het uitstekend met Genk en verwent ons zowel nationaal als internationaal."

  Gebuisd:

  Mehdi Carcela

  Ook Mehdi Carcela, normaal een van de smaakmakers van Standard, kon de Rouches niet helpen tegen Club Brugge. "Hij was er met zijn hoofd niet bij", aldus Peter Vandenbempt. "Hij leed balverlies bij zijn dribbels, was snel geïrriteerd, helemaal niet scherp... Hij heeft een kans laten liggen om het verschil te maken met andere kandidaten voor de Gouden Schoen."

   

  "Zo slecht spelen, als je zo goed kan voetballen, is onverantwoord", vond ook Marc Degryse. "Hij was niet bij de les. Dat is de reden waarom hij het niet in het buitenland heeft gemaakt. Daar kan je niet af en toe goed zijn, in Luik blijkbaar wel."

  Christian Luyindama

  Christian Luyindama, de rots in de Luikse verdediging, was een broze steen tegen Club Brugge. "Hij was niet bij de les", zag Marc Degryse. "Foute beoordelingen, slechte inspeelpasses, geen focus... Zijn eerste helft was een drama."

   

  "Ofwel speelt Luyindama geweldig en kan hij de Premier League aan, ofwel krijg je dit", vatte Peter Vandenbempt samen.

  Gedelibereerd:

  Sebastiaan Bornauw

  "De integratie van de jeugd gaat goed, maar het loopt nog niet perfect." Zo vatte Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck het beginnersfoutje van verdediger Sebastiaan Bornauw samen. De 19-jarige verdediger had geen reserveschoenen mee, waardoor hij met het maatje groter van Ivan Santini moest spelen. 

   

  "Hij trapte een bal weg alsof hij een zwemvlies aan had", grapte Jan Mulder. "Die schoen was veel te groot." Toch ziet Peter Vandenbempt het door de vingers. "Met die slechte schoen was hij nog altijd beter dan de rest met hun gewone schoen. Zijn evaluatie is dus redelijk positief."

  VAR

  Antwerp-doelman Sinan Bolat kreeg slechts geel voor een vuistslag in het gezicht van De Sart. "Onbegrijpelijk dat de VAR niet ingrijpt", zei Filip Joos. "De VAR moet de scheidsrechter meteen duidelijk maken dat het een rode kaart is."

   

  Toch scoorde de videoscheidsrechter ook goede punten op de 17e speeldag. In Lokeren-Gent trok hij twee keer (terecht) aan de alarmbel, maar besloot scheidsrechter Christof Dierick besloot niet te luisteren. "De VAR heeft zijn werk gedaan, de scheidsrechter niet", aldus Joos.

  De VAR grijpt niet in bij de fout van Sinan Bolat:

  De VAR doet wel zijn werk in Lokeren-Gent:

  De communicatie met de VAR werkte niet in Waregem: