• home
 • video
 • pas verschenen

  De 12e BENE-League handbal begint: "Springplank naar buitenland"

  Bocholt als eindwinnaar van de BENE-League 2017-2018.

  Dit weekend gaat de 12e BENE-League van start. Daarin staan 6 Belgische en evenveel Nederlandse teams tegenover elkaar, verspreid over 22 speeldagen.

  Achilles Bocholt verdedigt zijn titel. Het is een strijd om de eer, niet om de centen, want aan deze competitie is geen vette prijzenpot verbonden. Noch levert een eindzege een Europes ticket op. Wie zich dus voor de voorrondes van de Champions League wil plaatsen, moet de titel in eigen land pakken.

   

  De grote verandering in de BENE-League dit seizoen is dat elk land een rechtstreekse daler en stijger heeft. In België spelen de 2 laagst gerangschikte ploegen een minicompetitie van 5 matchen tegen elkaar. Wie drie keer verliest, zakt naar eerste nationale. In Nederland degradeert de laatste ploeg naar de eredivisie.

  "Uitblinken in BENE-League is vaak een springplank"

  Voorzitter Gio Antonioli kijkt uit naar de competitiestart. "Een voorzitter doet geen voorspellingen op het sportieve vlak, maar ik hoop wel op een herhaling van de uitermate spannende competitie 2017‐2018 met die bloedstollende apotheose", zegt Antonioli.

   

  "De BENE‐League is ontegensprekelijk een sterke competitie. Dat merken we intussen ook aan de belangstelling van de ons omringende landen met een professionele handbalcompetitie. De talenten in de BENE-League worden intensief gevolgd door buitenlandse clubs."

   

  "Wanneer je uitblinkt in de BENE-League is dit vaak een springplank naar een professionele handbalcarrière. De nationale ploegen worden hier uiteindelijk ook sterker van. Iedere BENE‐League-club moet investeren in handbalpromotie, ledenwerving en uiteindelijk talentherkenning en opleiding."

   

  "Op die manier kun je het verlies opvangen van de naar het buitenland vertrekkende speler. Gelukkig doen veel ploegen hierin uitstekend werk. Belangrijke missie blijft dat we het huidige (hoge) niveau van onze competitie waarborgen."

  "Wanneer je uitblinkt in de BENE-League is dit vaak een springplank naar een professionele handbalcarrière. De nationale ploegen worden hier uiteindelijk ook sterker van."

  "Wordt steeds moeilijker om te bevestigen"

  Achilles Bocholt is uitgegroeid tot een absolute topploeg. De Limburgers speelden de voorbije twee seizoenen vijf finales en wonnen die allemaal. Ook dit seizoen is het team van Bart Lenders ambitieus.

   

  "Uiteraard willen we dit jaar opnieuw prijzen pakken, maar het is niet omdat je iets wil dat je dat ook krijgt", zegt Lenders. "Ik verwacht een spannendere competitie waarbij de verschillen veel kleiner zullen zijn."

   

  "De voorbije twee jaar pakten wij de BENE‐League-titel. Ook dit jaar is dat de ambitie, maar het wordt jaar na jaar moeilijker om te bevestigen. We gaan meer op de tippen van onze tenen moeten lopen, waardoor de wedstrijden niet alleen voor de fans maar ook voor ons spannender zullen worden."

   

  "In België zie ik naast Bocholt ook Wezet en Sporting Nelo meedoen voor de Final 4.  In Nederland kun je dat eigenlijk van alle 6 de ploegen zeggen."

  Eerste speeldag:

  • OCI Lions - Volendam
  • Aalsmeer - Sporting NeLo
  • Hurry Up - Wezet
  • Sasja - Quintus
  • Hasselt - Bevo
  • Bocholt - Tongeren