Ga naar de inhoud

Nikola Jokic komt hal der allergrootsten binnen met derde MVP-award in de NBA

 do 9 mei 2024 10:27
Jokic is de negende speler in de NBA met drie of meer MVP-awards.

Nikola Jokic (29) is woensdagnacht zoals verwacht voor de derde keer in vier jaar benoemd tot MVP (Most Valuable Player) in de NBA. De center van de Denver Nuggets won met ruime voorsprong voor Shai Gilgeous-Alexander (OKC) en Luka Doncic (Dallas). Jokic is de negende speler die minstens driemaal tot MVP is verkozen.

Nadat hij afgelopen jaar nog tweede werd achter Joel Embiid van Philadelphia, is Nikola Jokic opnieuw de primus inter pares in de NBA. Hij kroonde zich vorig seizoen met Denver tot kampioen. De 29-jarige sterkhouder van de Denver Nuggets won de prestigieuze MVP-onderscheiding eerder in 2021 en 2022.  

 

Jokic tekende dit seizoen gemiddeld voor net geen 'triple double': 26,4 punten, 12,4 rebounds en 9 assists. Met Denver beëindigde hij het reguliere seizoen aan de top van de Western Conference naast Oklahoma City Thunder. In de halve finales van de play-offs moet de titelhouder wel een 2-0-achterstand tegen Minnesota goedmaken.    

 

De Serviër kreeg met 79 stemmen de voorkeur op de twee andere finalisten, de Canadees Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder, 15 stemmen) en de Sloveen Luka Doncic (Dallas Mavericks, 4 stemmen).

 

Een internationaal panel van journalisten en sportcommentatoren mocht stemmen. Voor het derde jaar op rij was geen enkele Amerikaan genomineerd voor de top drie. Het is al van James Harden in 2018 geleden dat een Amerikaan nog tot MVP werd uitgeroepen.    

 

Jokic is de negende speler die zich minstens drie keer MVP mag noemen. Kareem Abdul-Jabbar is recordhouder met zes titels, Bill Russell en Michael Jordan hebben er vijf, en Wilt Chamberlain en LeBron James vier. Moses Malone, Larry Bird en Magic Johnson werden drie keer uitverkoren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: