Ga naar de inhoud

Oostende slokop op BNXT League Awards: MVP, Belgische Speler van het Jaar én coach van het Jaar

 ma 6 mei 2024 11:56
" "
Pierre-Antoine Gillet, Dario Gjergja en Damien Jefferson.

Vanochtend zijn de BNXT League Awards uitgereikt, de trofeeën van de Belgisch-Nederlandse topbasketbalcompetitie. Filou Oostende ontvangt de 3 belangrijkste prijzen: de Amerikaan Damien Jefferson is de MVP, Pierre-Antoine Gillet de beste Belgische speler en Dario Gjergja de beste coach in België.

De 26-jarige Jefferson is de meest waardevolle speler van België en Nederland samen. De small forward werd met grote voorsprong verkozen: 235 punten tegenover 60 voor Gillet en 58 voor Rasir Bolton van Giants Antwerp.

Jefferson is dé sterkhouder bij Oostende dit seizoen met gemiddeld 16,6 punten, 6 rebounds en 29,7 minuten per match.

Gillet is voor het tweede jaar op een rij de beste Belgische speler. Hij kreeg 154 punten in het referendum van Het Nieuwsblad, met grote voorsprong op Kevin Tumba (Luik/58 ptn) en Olivier Troisfontaines (Luik/48 ptn). Gillet draait aan gemiddeld 10 punten en 6 rebounds. Ook in 2015 won hij de prijs.

Dario Gjergja haalde het net als Coach van het Jaar in België. De Kroatisch-Belgische coach, die ook bondscoach van de Belgian Lions is, telde 102 punten, 2 meer dan Raymond Westphalen van Limburg United.

Gjergja is voor de 4e keer uitverkoren en evenaart het record van Giovanni Bozzi. Het is wel zijn eerste prijs sinds 2018.

Drie prijzen voor Oostende, twee voor Antwerp: Jo Van Buggenhout is de Rising Star of belofte van het jaar, Nikola Jovanovic de beste zesde man. Osun Osunniyi van Limburg United tot slot werd verkozen tot de beste verdediger van heel de BNXT League.

Alle winnaars van de BNXT League Awards 2024:

 • Belgische speler van het Jaar: Pierre-Antoine Gillet, Oostende
 • Belgische belofte van het Jaar: Jo Van Buggenhout, Antwerp
 • Coach van het Jaar België: Dario Gjergja, Oostende
 • MVP BNXT: Damien Jefferson, Oostende
 • Zesde man BNXT: Nikola Jovanovic, Antwerpen
 • Verdediger BNXT: Osun Osunniyi, Limburg United 
 • Belgische scheidsrechter: Nick Van den Broeck
 • BNXT Dream Team: Angel Rodriguez (Luik), Rasir Bolton (Antwerp), Damien Jefferson (Oostende), Pierre-Antoine Gillet (Oostende) en Nikola Jovanovic (Antwerp)
 • Nederlandse speler van het Jaar: Marijn Ververs (Z&Z Leiden)
 • Nederlandse belofte van het Jaar: Jibbe Sicking (Z&Z Leiden)
 • Coach van het Jaar Nederland: Radenko Varagic (BA Limburg)
 • Nederlandse scheidsrechter: Tijmen Last