• home
 • video
 • pas verschenen

  Zuid-Korea wil Olympische Spelen organiseren met Noord-Korea

  " "

  Do Jong-hwan is de minister van Sport van Zuid-Korea.

  In de dooi in de relaties tussen de beide Korea's heeft de minister van Sport van Zuid-Korea laten verstaan dat zijn land eraan denkt om samen met buur Noord-Korea een gooi te doen naar de Olympische Zomerspelen in 2032. Ook het WK voetbal van 2030 kwam ter sprake.

  Minister van Sport Do Jong-hwan legde zijn ideeën voor op een persconferentie in Tokio, waar hij had samengezeten met zijn Chinese en Japanse collega. "Er is een voorstel om de Spelen in Seoel en Pyongyang te houden. Dat zal besproken worden op de derde top tussen de 2 Korea's later deze maand."

   

  De Zuid-Koreaan Do, de Chinees Ghao Zhidan en de Japanner Yoshimasa Hayashi  kwamen samen omdat de 3 landen 3 opeenvolgende Olympische Spelen organiseren: de Winterspelen dit jaar in Pyeongchang, de Zomerspelen van 2020 in Tokio en de Winterspelen van 2022 in Peking.

   

  "De Winterspelen in Pyeongchang toonden heel goed de olympische waarden aan. Ik hoop dat de vrede in Noordoost-Azië langs de sport door kan leven", aldus Do.

  WK voetbal 2030 in de regio?

  Die vredesgedachte bracht nog een ander idee naar voren bij de Zuid-Koreanen. Zij zien een gezamenlijke WK voetbal-organisatie in 2030 wel zitten. Do: "We hoorden dat China het WK wil inrichten. Wij willen een voorstel doen om het WK samen met de Aziatische buurlanden Noord-Korea, Japan en China te organiseren."

   

  "Op die manier kunnen we de huidige vredige sfeer bewaren en de Noord-Aziatische vrede verbinden met de vrede op het Koreaanse schiereiland."