• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Herck: "De drempel tot matchfixing kan laag zijn"

  Na het nieuws over de matchfixing in het tennis heeft Johan Van Herck, de Belgische Davis Cup-coach,  zich uitgesproken over de hele situatie. "De drempel tot matchfixing kan enorm laag zijn. Goede begeleiding en de juiste waarden en normen meegeven, is enorm belangrijk."

  "Als jonge speler moet je stevig in je schoenen staan"

  In maart dit jaar al kreeg Zizou Bergs - de pupil van Johan Van Herck - een scheldtirade over zich heen. Hij verloor in de achtste finales op het Futures-toernooi van Doha. Na het verlies werd de 18-jarige tennisser hardhandig aangepakt op de sociale media door verschillende gokkers. 

   

  "Je moet weten dat Zizou de verwensingen heeft gekregen op sociale media, maar nooit is benaderd om een wedstrijd te beïnvloeden", vertelt Van Herck. "Als jonge speler moet je stevig in je schoenen staan. Je moet trachten om erover te praten, zeggen dat zij de personen zijn die op het juiste pad zitten. Het is belangrijk om die jongen te begeleiden met de juiste waarden en normen, niet enkel in het tennis, maar ook in het leven."

   

  De spelers bijstaan is één iets, maar daarmee is de oorsprong nog niet aangepakt. "Er zijn een aantal zaken die we doen. Vanuit Tennis Vlaanderen zijn er voorlichtingsprogramma's voor kinderen, ook trainers zorgen voor goede begeleiding daarrond", gaat Van Herck voort. "Dan is er ook nog het meldingsplicht. Wanneer je in contact komt met zo'n zaken, ben je verplicht om het te melden. Dat gebeurt internationaal, maar ook bij Tennis Vlaanderen hebben we daar een punt voor."

  Wereldprobleem en probleem op niveau van categorieën

  "Het probleem vormt zich niet enkel in België, maar ook op wereldniveau", weet Van Herck. "Het is vooral een probleem op de begintoernooien van het profcircuit, de Futures. Spelers worden na wedstrijden uitgescholden omdat ze bepaalde setpunten niet nemen waardoor ze de set verliezen die ze hadden kunnen winnen. Voor gokkers is dat een enorm financieel verlies, met scheldtirades als gevolg."

   

  "Een Future-toernooi is gedoteerd met 15.000 dollar. Als je wint, heb je ongeveer 1.500 euro verdiend. Reken daar alle kosten zoals eten, transport, verloning trainer en logistiek bij en dan kom je al niet meer rond met de winstpremie. Als je verliest in de 1e ronde verdien je zelfs maar 50 euro."

   

  Daarom is de categorie van het toernooi volgens Van Herck ook gebonden aan de matchfixing. "Bij spelers die al ouder zijn en nooit bij de beste 400 tennissers van de wereld zullen behoren, kan de drempel veel lager zijn. Als zij op 1 wedstrijd 50 euro kunnen vertienvoudigen, kan hun keuze wel eens sneller gemaakt zijn."

  Als zij op 1 wedstrijd 50 euro kunnen vertienvoudigen, kan hun keuze wel eens sneller gemaakt zijn.

  Johan Van Herck

  Matchfixing in het tennis: een nieuw fenomeen?

  "Toen ik speelde, gebeurde het niet. Nu komt het wel meer op, het is een iets nieuwer fenomeen. Ik denk ook niet dat het enkel in tennis gebeurt, maar ook in meerdere sporten. We moeten allemaal gaan voor een faire sport waar de sterkste wint. Als je moet winnen dankzij zulke gokpraktijken moet dat als speler ook geen voldoening geven."

   

  De arrestatie van de betrokken personen vandaag is toch al een stap richting een meer faire sport. "Het is belangrijk dat alle informatie doorgespeeld wordt: wie je benaderde, hoe hij het deed en wat hij vroeg. Dat zijn de enige vragen die we kunnen beantwoorden om op zoek te gaan naar de oorsprong, wat vandaag dus gebeurd is."

   

  "Onze plicht als trainers en spelers is om het zo accuraat en correct mogelijk te melden aan de betrokken instanties zodat zij het nodige werk kunnen blijven doen."