Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
9990
2
Jannik Sinner
8860
3
Carlos Alcaraz
7345
4
Daniil Medvedev
7195
5
Alexander Zverev
5435
62
Andrey Rublev
4740
71
Casper Ruud
4535
81
Stefanos Tsitsipas
3860
9
Hubert Hurkacz
3730
10
Grigor Dimitrov
3605

Novak Djokovic en Aitana Bonmati winnen hoofdprijzen op 'Oscars van de Sport'

 ma 22 april 2024 21:50
Djokovic en Bonmati pronken met hun prijs.

De Servische tennisser Novak Djokovic en Spaanse voetbalster Aitana Bonmati hebben maandagavond op de 25e editie van de Laureus World Sports Awards in de Spaanse hoofdstad Madrid de hoofdprijzen weggekaapt voor respectievelijk Sportman en Sportvrouw van het Jaar.

In elke categorie waren er zes genomineerden. Bij de mannen waren dat, naast Djokovic, polsstokspringer Mondo Duplantis, Manchester City-fenomeen Erling Haaland, atleet Noah Lyles, drievoudig F1-wereldkampioen Max Verstappen en Lionel Messi, de winnaar van de vorige editie.

Djokovic wint de trofee voor de vijfde keer, een record dat hij met zijn voormalige rivaal Roger Federer deelt.   

Bij de vrouwen ging het, behalve om Gouden Bal-winnares en wereldkampioene Bonmati (FC Barcelona), om atlete Faith Kipyegon, sprintster Sha'Carri Richardson, sprintster Sherica Jackson, tennisster Iga Swiatek en skiester Mikaela Shiffrin. Op de vorige editie won Shelly-Ann Fraser-Pryce, deze keer was Bonmati de laureate.

De Spaanse voetbalvrouwen (met opnieuw Bonmati) kaapten als wereldkampioen ook de prijs voor de Ploeg van het jaar weg. De Duitse basketmannen, Manchester City, de Springboks, het Europese Ryder Cup-team en F1-team Red Bull Racing grepen naast de trofee.   

 

Real Madrid-sensatie Jude Bellingham won de trofee voor Doorbraak van het Jaar. Turnster Simone Biles leverde dan weer de Comeback van het Jaar. De Nederlandse rolstoeltennisspeelster Diede de Groot mag zich de Parasporter van het Jaar noemen.   

Een panel van 1.300 sportjournalisten stelde de lijst met genomineerden op. Een jury van sportpersoonlijkheden koos de laureaten. Met tennissters Justine Henin (Sportvrouw van het Jaar in 2008) en Kim Clijsters (Comeback van het Jaar in 2010) vielen twee Belgen in het verleden in de prijzen.  

Nog maar eens prijs voor Djokovic.
Bonmati straalde met haar award in de hand.