• home
 • video
 • pas verschenen

  "Hopelijk komt België met minstens 1 Vlaamse EK-medaille naar huis"

  Van Tichelt is de Vlaamse vaandeldrager binnen het Belgische team.

  Volgende week vechten de judoka's in Israël voor de Europese titels. Er komen 14 Belgen op de tatami, onder wie 6 Vlamingen. De 6 Vlaamse judoka's zijn Dirk Van Tichelt (-73kg), Matthias Casse (-81kg), Jorre Verstraeten en Joran Schildermans (-60kg), Mina Libeer (-57kg) en Roxane Taeymans (-70kg). Ze leggen in Koksijde de laatste hand aan hun voorbereiding op het EK.

  "Van Tichelt kan altijd serieuze dingen laten zien"

  Van het EK 2017 in Warschau keerde België met lege handen terug. Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx wil het nu anders zien en gelooft in een betere afloop.

  "De zes Vlaamse judoka's hebben allemaal potentieel. Dirk Van Tichelt is niet geklasseerd, waardoor hij onmiddellijk een klepper kan loten. Maar op elk toernooi waaraan hij deelneemt, kan Dirk serieuze dingen laten zien. Hij eist dan ook van zichzelf dat hij een medaille pakt", zegt Sleeckx.

  "De jongeren Matthias Casse, Jorre Verstraeten, Joran Schildermans en Mina Libeer hebben een mooie toekomst voor zich, maar moeten nog ervaring opdoen en constanter worden in hun prestaties."

  "Als wereldkampioen bij de junioren heeft Matthias al heel mooie dingen laten zien bij de senioren, met onlangs zilver op de Grand Prix van Agadir. Hij kan heel ver geraken. Roxane Taeymans heeft recentelijk dan weer stappen gezet met een eerste finaleplaats op Grand Prix-niveau (eind januari in Tunis). Ik hoop op minstens 1 Vlaamse EK-medaille."

  Interview met Koen Sleeckx:

  "Als ik niet voor medaille ga, kan ik beter stoppen"

  De EK-voorbereiding van de 33-jarige Dirk Van Tichelt is niet van een leien dakje gelopen. Na zijn uitschakeling in de eerste ronde van de Masters in december 2017 was hij ruim drie maanden buiten strijd door een hernia aan zijn nek.

  Bij zijn rentree kwam Van Tichelt maar tot één kamp op de GP van Tbilisi en twee kampen op de GP van Antalya. Toch is hij vol vertrouwen voor het EK.

  "Vorige week op stage in Antalya voelde ik me elke training beter worden. Op het einde van de week was ik bekaf. Woensdag op de nationale training in Brussel voelde ik me ineens super. Het ziet er goed uit", zegt Van Tichelt, die niet wakker ligt van de loting in Tel Aviv.

  "In mijn categorie is er zoveel concurrentie, een gemakkelijke loting bestaat eigenlijk niet. En als ik op het podium wil staan, moet ik toch die grote namen verslaan. Als ik niet voor een medaille ga, dan kan ik er beter mee stoppen."

  Van Tichelt wordt eind juli voor de tweede keer vader. "Het zal een moeilijke oefening zijn om me klaar te stomen voor het WK in Bakoe (20-27 september), maar ik ben niet van plan om daar weg te blijven. Ik zal gewoon goed naar mijn lichaam moeten luisteren en de kwaliteit van de trainingen moeten opzoeken."

  Sporza-journalist kan Van Tichelt nu al proficiat wensen:

  "Clubs meer betrekken in topsportwerking"

  Op 1 maart werd Koen Sleeckx, een voormalige topjudoka, aangesteld als de nieuwe Technisch Directeur Topsport bij de Vlaamse Judofederatie (VJF). Hij is de opvolger van Olivier Berghmans, die begin dit jaar al na één maand zijn functie neerlegde.

  "Het is mijn doel om de clubs meer te betrekken bij de topsportwerking", zegt Sleeckx. "Ik geloof dat samenwerking een grotere instroom van judoka's en meer kwaliteit zal opleveren."

  "Verder willen we bij de VJF meer evidencebased werken om het rendement van de trainingen te verhogen. Zo stelden we recentelijk opnieuw Tom Verhoeven aan. Op het vlak van kracht en blessurepreventie heeft hij veel expertise. En binnenkort zal Tijl Lindekens van de Vrije Universiteit Brussel ons bijstaan in detectie en ontwikkeling."

  Matthias Casse: "Ik denk dat ik iedereen in Europa kan kloppen"

  Interview met Roxane Taeymans: