Ga naar de inhoud

Nikiforov, Chouchi en Verschaere kunnen ook geen medaille pakken op het EK, "Maar het gevoel was goed"

 za 27 april 2024 13:26
Sami Chouchi op het EK judo

Ook op dag drie van het EK judo hebben de Belgen geen potten kunnen breken. Vicky Verschaere verloor in haar eerste ronde, Sami Chouchi en Toma Nikiforov gingen er beiden uit tegen de topfavorieten in hun gewichtsklasse. België sluit dit EK zo voor het tweede jaar op een rij af zonder medailles.

belgen op zaterdag
mannen -90 kg Sami Chouchi uitgeshakeld in 3e ronde
  -100 kg Toma Nikiforov uitgeschakeld in 2e ronde
vrouwen -78 kg Vicky Verschaere uitgeschakeld in 1e ronde

Georgische nummer 1 nekt Nikiforov

Toma Nikiforov (-100 kg) gaf aan in supervorm te zijn bij aanvang van dit EK. Die conditie kwam in zijn eerste gevecht al goed van pas. In ronde 1 kampte hij al meteen 8 minuten lang tegen de Duitser George Udsilauri (IJF-34).

 

"Het is een gast die moeilijk te gooien is, maar ik weet dat hij mij ook niet kan werpen. Ik wilde de kamp lang maken en het op shido's spelen", deed Nikiforov zijn tactiek achteraf uit de doeken.

 

Een plan dat werkte: Udsilauri kreeg drie shido's om de oren. Mede omdat de Duitser amper aanstalten had gemaakt om zelf te proberen scoren. 

Ik val op mijn buik, in mijn ogen is dat geen waza-ari

Toma Nikiforov

In de tweede ronde had onze landgenoot geen geluk met de loting. Topfavoriet en nummer 1 van de wereld Ilia Sulamanidze was zijn volgende tegenstander. Vol vertrouwen ging Nikiforov zelf meteen op zoek naar een score: de eerste twee aanvallen kwam van de Belg. 


"Ik was door mijn eerste kamp goed opgewarmd. Dat was mijn enige voordeel ten opzichte van de Georgiër", zegt Nikiforov. Een verklaring waarom Sulamanidze pas later een versnelling hoger schakelde.


Met een sterke beentechniek smeerde de topfavoriet onze landgenoot een waza-ari aan. Achtervolgen op dit niveau is geen cadeau, zag ook Nikiforov: "In mijn ogen viel ik op mijn buik en was het geen waza-ari. Daarna hield hij de kamp goed gesloten en kon ik niet terugkomen."


Ondanks zijn vroege exit houdt Toma Nikiforov wel een goed gevoel over aan dit EK: "De loting mag geen excuus zijn, maar als ik een rijtje lager kom, kan ik hem pas in de kwartfinale ontmoeten. Maar dat is judo. Om kampioen te worden, moet je van iedereen kunnen winnen. Ik voelde me vandaag echt goed en dat is een positief teken met het oog op de Olympische Spelen."

Chouchi verliest van olympische kampioen

In de categorie tot 90 kilogram ging Sami Chouchi op zoek naar een mooi resultaat en punten voor de olympische kwalificatie.

 

Na een vrije eerste ronde rekende hij slim af met de Bosniër Toni Miletic (IJF-71). Met een goede O Soto Gari (beenworp) scoorde hij eerst nog niet, maar met het vervolg op de grond hield hij zijn tegenstander 19 seconden in houdgreep. Dat is een seconde te weinig voor een ippon, maar het leverde wel waza-ari op.

 

Als Toma Nikiforov ongeluk had bij de loting, dan was het voor Sami Chouchi een ramp. in zijn derde ronde wachtte de regerende olympische kampioen Lasha Bekauri hem op. 

Ik was blij toen ik hoorde dat ik tegen de olympische kampioen moest vechten

Sami Chouchi

"Ik was blij toen ik wist dat ik het tegen hem moest opnemen", vertelt Chouchi achteraf voor onze camera. "Ik had al tegen hem gevochten op training."
"Maar vandaag gaf hij me geen kansen. Op de grond hield hij me goed af en rechtstaand was hij gewoon beter dan ik."


Met twee flitsende acties scoorde de Georgiër twee waza-ari's. "Die scores waren correct. Hij was er nog twee, drie keer dicht bij. Hij verdiende het om te winnen vandaag."

Verschaere baalt na vroege exit

Vicky Verschaere (IJF-66) was aan haar tweede EK bij de seniors toe. In de categorie tot 78 kilogram moest ze in haar eerste ronde voorbij de Russische Darya Kantasavaya (IJF-38) zien te geraken. Na een goede start en puik werk op de grond, leek de Oost-Vlaamse goed op weg.

 

"Ik had de controle wel in het begin. Ik wist dat ik moest opletten voor counters en geduldig moest zijn", vertelt Verschaere zelf. "Maar mijn geduld was te snel op. Ik nam een risico en ze speelde daar meteen op in. Heel jammer."

 

Verschaere doet zo wel ervaring op op het hoogste niveau. Onze landgenote draait nog maar sinds vorig jaar mee  in het internationale circuit. 

De Belgische delegatie behaalt zo voor het tweede jaar op een rij geen medailles op het EK judo.

 

Een kanttekening daarbij blijft natuurlijk dat de onze grootste kans op een medaille, Matthias Casse, verstek had gegeven voor dit Europees kampioenschap.

 

Toch is dit opnieuw een magere balans voor ons judo. Er is nog werk richting de Olympische Spelen, dus het is maar wat goed dat dit EK gezien werd als een voorbereiding daarop.

EK judo: zaterdag 27 april

14:59

De enige Belgische die nog in actie kan komen op dit EK is Heather Loontjes. Niet als judoka, wel als internationaal scheidsrechter. Loontjens staat al het hele EK op mat 3 en mocht al twee kampen in het finaleblok begeleiden. Ook vandaag maakt onze landgenote nog kans om een finale in goede banen te leiden!

14:59
Landgenote Heather Loontjes aan het werk op dit EK
12:36

Ook voor Chouchi geen stunt

Het goede grondwerk van in de tweede ronde, probeert Sami Chouchi opnieuw boven te halen in zijn derde ronde tegen de Georgsische olympische kampioen. Lasha Bekauri heeft onze landgenoot duidelijk in de gaten gehouden. Hij gunt Chouchi geen ruimte in het grondgevecht.


Rechtstaand is de Georgiër onwaarschijnlijk sterk. Chouchi probeert zijn judo op te dringen, maar kan niet van onder de controle van Bekauri uit. Na een minuut krijgt hij een waza-ari aangesmeerd.


Chouchi blijft kalm, maar de snelheid van Bekauri speelt hem parten. Een tweede waza-ari wordt eerst weggewuifd door de videoscheidsrechter, maar op anderhalve minuut van het einde haalt de Georgiër een knappe Soto Makikomi (offerworp) boven. Chouchi is kansloos en verliest met twee waza-ari's. Daarmee zit het EK van alle Belgen er op en pakt ons land geen enkele medaille.

12:14

Nikiforov strijdend ten onder tegen topfavoriet

Dat Nikiforov ambitie heeft op dit EK laat hij meteen weer zien op de mat. De eerste twee aanvallen komen van zijn kant, maar leveren niks op.


De Georgische nummer 1 van de wereld Ilia Sulamanidze wacht zelf wat af en krijgt een shido nadat hij in de mouw van onze landgenoot had gepakt. Dat is verboden in het judo. Het houdt hem wel niet tegen om een versnelling hoger te schakelen.


Nikiforov verweert zich sterk, maar met een beentechniek scoort de Georgische kolos een waza-ari. Meteen daarna probeert hij het opnieuw met Tai Otoshi (armworp). Nikiforov kan een tweede score nipt verhinderen.


Achtervolgen maakt de kamp extra moeilijk, maar onze landgenoot blijft zoeken naar een kans om te scoren. Zijn tegenstander werkt wel slim verder op grond om de tijd te laten wegtikken. Ondanks enkele pogingen lukt het Nikiforov niet meer om te scoren. Na de tweede ronde moet hij het EK verlaten.

12:02

Olympische kampioen voor Chouchi

Als Sami Chouchi het podium wil halen, moet hij in de derde ronde al afrekenen met de gedoodverfde topfavoriet. Lasha Bekauri is de olympisch kampioen van Tokio en staat tweede op de wereldranking.


De nog maar 23-jarige Georgiër won dit jaar de Grand Slam van Tbilisi, maar heeft op het EK nog een rekening openstaan: in Montpellier verloor hij vorig jaar in de finale. Vandaag kan hij zijn derde Europese titel pakken: hij won al goud in 2019 en 2021.

11:57

Chouchi op ervaring naar derde ronde

Sami Chouchi (-90 kg) vliegt er meteen in met een o soto gari (beenworp). Dat levert geen score op, het gevolg op de grond wel. Dat Chouchi een sterke grondvechter is, laat hij zien door met veel controle door te gaan en zijn tegenstander in houdgreep te pakken. Een stevige: zijn Bosnische tegenstander Toni Miletic moet alle zeilen bijzetten, maar komt er uiteindelijk na 19 seconden net uit. Dat is 1 seconde te weinig voor een ippon. Waza-ari dan maar.


Chouchi vecht op ervaring verder de kamp uit. Een halve minuut voor het einde is het wel nog schrikken. De Bosniër verrast onze landgenoot met een hele sterke Ippon Seoi Nage. Die ontwijkt hij door onder andere het been van Miletic vast te houden. Iets wat eigenlijk niet mag en hem dus een strafpunt oplevert, maar uiteindelijk ook de overwinning.

11:52

Verschaere overleeft eerste ronde niet

Vicky Verschaere (IJF-66) gaat zelf op zoek naar haar favoriete Kumi Kata (greep), maar de Russin Darya Kantsavaya is een sterke vrouw. Rechtstaand zijn de kansen tot aanvallen beperkt, maar op de grond zet onze landgenote goed door. Ze probeert het met Sangaku (techniek waarmee je met je benen rond het hoofd en arm van je tegenstander om die op de rug te krijgen), maar de Russische kan er net uit ontkomen.


In de volgende fase laat Verschaere zich op de rug pakken. Altijd een gevaarlijke situatie. Wanneer ze zelf een voorwaardse worp wil inzetten, is de Russische haar te slim af. Met een offerworp countert ze onze landgenote. Het EK van Verschaere stopt in de eerste ronde.

11:18

Nikiforov won al een keer van Sulamanidze (IJF-1)

De nummer 1 van de wereld is een hele taaie tegenstander om al in de tweede ronde tegen te komen. Nikiforov moet zich optrekken aan zijn ene overwinning tegen de Georgische beer. Die dateert wel al van 2021 en sindsdien won de Sulamanidze twee keer van Nikiforov Voor en medaille zal onze landgenoot de bordjes gelijk moeten hangen in de onderlinge confrontaties.

11:13

Ontspannen Chouchi voor de competitie

Het toeval wou dat we samen met Sami Chouchi aan de arena arriveerden. Spelend met een balletje en met een brede glimlach ging hij de zaal binnen. Het blijft opmerkelijk hoe rustig onze landgenoot onder alle omstandigheden weet te blijven. Maar stressbestendigheid is een van de belangrijkste factoren in het judo!

11:12
De altijd chille Sami Chouchi in de opwarmingszaal
10:52

Nikiforov naar tweede ronde

De Duitser Udsilauri (IJF-34) blijkt een taaie klant voor Toma Nikiforov. Hij doet zelf heel weinig, maar laat ook geen ruimte voor onze landgenoot. In een heel gesloten kamp neemt Nikiforov wel het vaakst initiatief. De terughoudende vechtstijl van Udsilauri levert de Duitser dan ook een shido op, al wacht de scheidsrechter daar erg lang mee.


Geee van beide judoka's kan een goede aanval plaatsen. De kamp gaat naar Golden Score, waar Nikiforov ook veruit de actiefste is. Uiteindelijk krijgt de Udsilauri nog twee shido's voor passiviteit. Nikiforov stoot door, maar is best diep moeten gaan in zijn eerste ronde.

10:02

Toma Nikiforov voor dit EK

10:00

Extra weging voor Nikiforov en Verschaere

De judoka's worden steeds de avond voor de wedstrijddag gewogen omdat dat gewicht halen een hele opgave is. Om alles op de competitie wel eerlijk te houden, mag er op de dag van de kampen maar 5% lichaamsgewicht bijkomen. Ter controle wordt er voor de wedstrijden nog een willekeurige weging gedaan.


Vandaag moeten onze landgenoten Nikiforov en Verschaere opnieuw de weegschaal op. Bij de zwaardere gewichtsklassen valt die marge van 5% best mee, maar het verstoort je voorbereiding toch een beetje. Hopelijk hebben de Belgen er niet te veel last van én zijn ze sober geweest aan het ontbijtbuffet deze ochtend!

09:27

Zware loting voor drie Belgen

Om toch nog met een medaille naar huis te gaan, moet een van de drie Belgen vandaag het podium halen. Maar makkelijk wordt dat niet. Alle landgenoten komen hele zware tegenstanders tegen.


Sami Chouchi (-90 kg) is wel vrijgeloot in de eerste ronde en in de tweede ronde treft hij een haalbare tegenstander. De Bosniër Miletic (IJF-71) staat bijna 40 plaatsen lager op de wereldranking dan onze landgenoot. Overleeft Chouchi zijn eerste kamp, dan staat hem andere koek te wachten. Naar alle waarschijnlijkheid treft hij dan de huidige olympische kampioen Lasha Bekauri (IJF-2).


Toma Nikiforov (IJF-22) moet in zijn eerste ronde komaf maken met de Duitser Udsilauri (IJF-34). Die versloeg hij vorig jaar nog op het WK in Doha. Stoot hij door naar ronde 2, dan kijkt hij de Georgische nummer 1 van de wereld in de ogen: Ilia Sulamanidze. Dé topfavoriet op dit EK in de klasse tot 100 kilogram.


Bij de vrouwen is het uitkijken naar de jonge Vicky Verschaere (IJF-66). In de klasse tot 78 kilogram lootte ze in de eerste ronde Russische Darya Kantsavaya (IJF-38). Voor Verschaere is dit haar tweede EK bij de seniors. Na winst in de European Cup in Polen en een vijfde plaats op de Grand Prix van Oostenrijk, doet onze landgenote vermoeden dat ze de goede vorm te pakken heeft.