Ga naar de inhoud

Maak kennis met Sam Maes: de skiër die al 16 jaar in Oostenrijk woont

 vr 26 januari 2018 11:20
Sam Maes.
De 19-jarige Sam Maes kreeg gisteren nog verrassend een ticket voor de Winterspelen. "Op 3-jarige leeftijd stond ik al op de skilatten", zegt Maes, die zich in Pyeongchang mag bewijzen in de slalom en reuzenslalom.

Wie is Sam Maes?

  • 19 jaar
  • Geboren in Edegem
  • Verhuisde op 3-jarige leeftijd naar Oostenrijk
  • Nam al deel aan de Olympische Jeugdspelen (2016)
  • Doet in Pyeongchang de slalom en de reuzenslalom

Maes: "Ticket is een grote verrassing"

De Belgische selectie voor de Olympische Winterspelen breidde gisteren van 19 naar 21 atleten uit. Schaatser Mathias Vosté en skiër Sam Maes zijn de gelukkigen, die nog op de valreep een ticket kregen.

Vooral voor Sam Maes was dat een grote verrassing. "Ik had dat niet zien aankomen", zegt de 19-jarige skiër. "Eerst had België maar 2 tickets voor het skiën. Maar doordat enkele landen een plaats hadden afgestaan, was er plots een plekje extra voor ons."

"Ouders hebben hotel in Oostenrijk"

Maar wie is nu die Sam Maes? "Ik ben geboren in Edegem. Maar ik heb maar 3 jaar in België gewoond, omdat mijn ouders een hotel gekocht hadden in de Oostenrijkse bergen."

"In Oostenrijk is skiën de nationale sport. Op televisie zie je ook bijna niks anders dan skiën tijdens de winter, waardoor ik al op 3-jarige leeftijd op de skilatten stond."

Voelt Maes zich dan ook niet een beetje een Oostenrijker, als hij daar al 16 jaar woont? "Ik spreek heel goed Duits, maar met mijn ouders praat ik nog altijd Nederlands", zegt Maes.

"Ik ga voor België naar de Olympische Spelen, dus ik voel me zeker en vast een Belg. Mijn doelen in Pyeongchang? In de top 30 proberen te eindigen en veel ervaring opdoen."