• home
 • video
 • pas verschenen

  Brecel: "Sinds een jaar ligt de focus weer helemaal op snooker"

  Luca Brecel was gisteren te gast in De Zevende Dag.

  Luca Brecel stond voor het eerst in vijf jaar terug op het WK snooker. Onze 22-jarige landgenoot ging er al uit in de eerste ronde tegen Marco Fu, de nummer vijf van de wereld. In De Zevende Dag blikte Brecel terug op zijn evolutie de afgelopen jaren. "Tussen mijn 17 en 21 jaar was ik meer bezig met andere dingen."

  "O'Sullivan is favoriet op WK"

  Luca Brecel gaf een 2-7-voorsprong weg tegen Fu, waardoor zijn WK eindigde in de eerste ronde. "Het is onwaarschijnlijk dat ik die match nog uit handen heb gegeven. Maar ik heb er bewust voor gekozen om me daar snel over te zetten en de positieve dingen te onthouden."

  "Wat ik vooral verrassend vond, is dat ik kalmer werd toen Fu terugkwam tot 8-8. Het was weer 0-0 eigenlijk en het kwam erop aan om als eerste nog twee frames binnen te halen. Toen maakte ik ook die 78-break en daarna heb ik geen kans gehad om het af te maken, dat vond ik wel jammer."

  Volgens Brecel kan Marco Fu, de nummer vijf van de wereld, ook wereldkampioen worden. "Hij is een kanshebber, zeker als je ziet wat voor een seizoen hij heeft gespeeld. Voor onze wedstrijd werd hij overal al getipt. Maar Ronnie O'Sullivan is zonder twijfel mijn favoriet."

  "Leeftijd heeft voor een klik gezorgd"

  Luca Brecel debuteerde in 2012 als 17-jarig jongetje op het WK snooker en was meteen zeer ambitieus. Maar toch duurde het vijf jaar vooraleer onze landgenoot zich opnieuw kon meten met de wereldtop.

  "Of ik tevreden ben met mijn evolutie de voorbije jaren? Ik ben nooit tevreden, al was ik vijf keer wereldkampioen geworden. Zodra je tevreden bent, stop je met vooruitgaan. Maar ik had zeker veel meer progressie kunnen maken."

  "Ik heb het allemaal te licht opgepakt tussen mijn 17 en 21 jaar. Ik ben een beetje minder gaan trainen en met minder inzet. Ik was meer bezig met andere dingen dan snooker. Ik was op het verkeerde pad. Sinds een jaar ben ik weer volledig gefocust op snooker."

  "De leeftijd heeft wel voor die klik gezorgd, denk ik. Op een bepaald moment ben je niet meer tevreden met een plaats in de top 40 van de wereld. Dan wil je meer. Ik geloof nog steeds in mijn kansen om ooit een wereldtitel te behalen."

  Verwarring rond bekering tot islam

  Enkele jaren geleden zou Luca Brecel gezegd hebben dat hij zich misschien zou laten bekeren tot de islam. "Dat is een verzonnen verhaal. Ben Crabbé stelde me toen de vraag of ik me ooit tot moslim zou laten bekeren."

  "Ik antwoordde: "Ja, waarom niet?" Ik bedoelde daarmee gewoon dat ik niets uitsluit, maar ik was daar totaal niet mee bezig, nu ook niet. Misschien gebeurt het ooit maar ik acht de kans zeer klein. Ik zie er niet uit als een moslim. Ik draag gouden horloges en heb tatoeages, dat zou dan niet mogen", lachte Brecel.

  Bekijk hier het interview met Brecel in De Zevende Dag: