• home
 • video
 • pas verschenen

  Verenigde Staten domineren 4x200m, vermoeide Belgen ontgoochelen

  De Verenigde Staten zijn onverslaanbaar op de 4x200 meter.

  0 / 0

  De Verenigde Staten zijn onverslaanbaar op de 4x200 meter.

  De 4x200 meter vrije slag is voor de vierde Spelen op rij een prooi geworden voor de Verenigde Staten. Het Belgische viertal, met Louis Croenen, Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose en Pieter Timmers, kwam nooit in het stuk voor en eindigde op de laatste stek.

  Onder meer Michael Phelps en Louis Croenen doken amper een uurtje na hun finale op de 200 meter vlinderslag alweer het Braziliaanse bad in voor de 4x200 meter. Phelps wilde zijn verzameling gouden medailles maar al te graag uitbreiden tot 21.

  Halverwege de estafette hadden de Amerikanen al een geruststellende voorsprong op Groot-Brittannië en Japan, waarna legendes Ryan Lochte en Michael Phelps het in stijl konden afmaken. De winnende tijd was 7'00"66. Amper een uur na zijn triomf op de vlinderslag mocht Phelps zo al zijn derde gouden plak van deze Spelen ophalen.

  De Belgen verging het iets minder gezwind. Startzwemmer Louis Croenen voelde duidelijk de inspanning van de vlinderslagfinale nog en kon de andere finalisten niet bijhouden. Ook Dekoninck en Surgeloose kwamen nooit in hun goede ritme van de halve finale en bleven terrein verliezen.

  Toen Pieter Timmers als slotzwemmer het water mocht induiken was de achterstand op Nederland, de nummer zeven, al niet meer te overbruggen. Timmers ging dan ook niet helemaal voluit, begrijpelijk, met de finale van de 100 meter vrije slag in het vooruitzicht. De Belgen tikten uiteindelijk aan na 7'11"64, bijna drie seconden trager dan in de halve finale.

  Louis Croenen: "Dit was een beetje te verwachten"

  • Pieter Timmers: "Het was voor iedereen een vermoeiende race. We lagen vanaf het begin niet echt in de wedstrijd en kregen allemaal veel golven te verwerken."
  • Louis Croenen: "Dit was een beetje te verwachten. Ik heb vijf races na elkaar gezwommen op korte tijd. Ook op de vlinderslag voelde ik vanaf de eerste slag dat er niet meer inzat. Ik was gekomen voor de achtste plaats en dat is gelukt. Nu moet ik even bekomen."
  • Glenn Surgeloose: "Het is gewoon spijtig. Volgens mij zijn we meer waard dan dat. Als Pieter erbij is, moeten we normaal tijd winnen, maar het is zo bewogen geweest. Dat bekopen we nu. Die vele beetjes maken een groot verschil en nu zijn we laatste."
  • Dieter Dekoninck: "Het is een lange dag geweest. De tijd steekt een beetje tegen. Maar als je ziet dat we achtste zijn, dan is dat zeker niet slecht. Zeker gezien het programma van Louis en Pieter. Mochten de afstanden op andere dagen gevallen zijn, dan was er misschien meer mogelijk geweest.”

  Herbekijk nogmaals de finale van de 4x200 meter:

  Finale 4x200 meter (mannen)
  1.Verenigde Staten7'00"66
  2.Groot-Brittannië7'03"13
  3.Japan7'03"50
  4.Australië7'04"18
  5.Rusland7'05"70
  6.Duitsland7'07"28
  7.Nederland7'09"10
  8.België7'11"64