• home
 • video
 • pas verschenen

  Populariteit van Gent verblindt: "Voor UCI is de weg alles, de piste niks"

  De Duitser Christian Grasmann is een van de deelnemers in Gent.

  Terwijl in het buitenland de zesdaagsen op sterven na dood zijn of zoals in Amsterdam, Zürich en Grenoble zelfs al begraven, is Gent zo gezond als een vis. Organisator Rob Discart verklaart de populariteit, maar vraagt de UCI om meer steun. De Duitse deelnemer Christian Grasmann is hard voor de wereldbond: "Op dit moment geldt daar alles op de weg, niks op de piste."

  Discart weet waarom Gent blijft boomen: "Je kunt dat een beetje vergelijken met de cyclocross en de populariteit ervan. Wij hebben hier acht Belgen, waarvan er dan nog eens zes van de streek zijn. Dat is een eerste heel belangrijk element in ons succes."

  "Ten tweede hebben we al lang geleden beslist om de authenticiteit van de zesdaagse te bewaren. Met andere woorden: we zetten geen vip-tafels op het middenplein. De supporter en dus de sport krijgt hier voorrang en dat wordt heel gewaardeerd." 

  Journalist Freddy De Geest, die de zesdaagsen volgt voor Het Nieuwsblad, beaamt: "Ik denk dat Gent een succes zal blijven, omdat het sportieve hier veel belangrijker is dan het showgedeelte. In het buitenland is de show belangrijker dan de koers."

  In het buitenland krijgen de Spelen volgend jaar in Rio alle aandacht. Voor de Belgen is dat anders, merkt De Geest op: "Ik was op het EK. En daar viel me op dat in een olympisch jaar onze renners het belangrijker vinden om de zesdaagse van Gent te winnen, dan goed te scoren in Wereldbekers en op een WK. Dat vind ik raar."

  Grasmann: "Als er niks verandert, sterft het baanwielrennen over de hele wereld""

  Om de zesdaagsen nieuw leven in te blazen kijken Discart - genuanceerd - en de Duitse deelnemer Christian Grasmann - erg kritisch - naar de UCI.

  "Wie of wat is de UCI?", maakt Grasmann meteen zijn standpunt duidelijk. "Op dit moment is voor hen de weg alles en de piste niets. Als het systeem zo blijft, sterft het baanwielrennen in de hele wereld."   

  Discart: "Er moeten inspanningen gedaan worden richting de UCI om de zesdaagsen te erkennen. Want de zesdaagse is vandaag nog altijd de basis van de baansport."