• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Knaven: "Misschien wordt er nu meer voor ons gezorgd"

  Chris Froome kreeg gisteren een beker urine over zich heen.

  Het urine-incident met Chris Froome was vanochtend uiteraard hét gespreksonderwerp bij de start in Mende. Het Sky-kamp kan weinig begrip opbrengen voor het voorval gisteren. "Maar we mogen niet vergeten dat heel wat fans ons wel aanmoedigen." Etixx-Quick Step-manager Patrick Lefevere uit dan weer zijn bezorgdheid.

  Sporza ging bij de start in Mende poolshoogte nemen bij Sky. Is het urine-incident met Chris Froome van gisteren al een beetje verteerd? "Het is belachelijk dat zoiets gebeurd is", vertelt ploegleider Servais Knaven. "Chris was over zijn toeren, maar vandaag is een nieuwe dag."

  Voelt Sky de vijandigheid van het Franse publiek? "Soms is het niet plezant om in de volgwagen te zitten, maar ik denk dat het voor de renners nog erger is", zegt Knaven.

  "Er worden woorden naar hun hoofd geslingerd en er is boegeroep. Dat hoort niet bij de wielersport. Maar we mogen niet vergeten dat 99 procent van de fans wel met hun duimen omhoog staan. Je moet kijken naar de mensen die enthousiast zijn over elke renner."

  Bij de ploegbus was er vanmiddag wel opvallend veel politie aanwezig. "Dat valt mij niet echt op, maar het kan zijn dat er meer voor ons gezorgd zal worden. Ik denk dat de organisatie geen enkel risico zal willen nemen", oordeelt Knaven.

  Poels: "De Fransen zijn chauvinistisch"

  Ook Wout Poels, ploegmaat van Chris Froome, betreurt het incident met de gele trui. "Dat mensen niet voor je zijn, dat kan ik begrijpen. Dat ze dan roepen, is natuurlijk niet zo leuk. Maar met urine gooien, dat gaat wel heel ver."

  "Gelukkig zijn de meeste fans wel positief. Maar een kleine groep verpest het voor ons. Hoe dat komt? De Fransen zijn chauvinistisch en staan niet op het podium. Dan vinden ze het maar niks en roepen ze rare dingen."

  Lefevere: "Ik vrees dat er voor Parijs nog iets zal gebeuren"

  Ook bij de andere ploegen is de verontwaardiging groot na wat er met Froome gebeurd is. "Ik vrees dat er voor Parijs nog iets zal gebeuren", vertelt Etixx-Quick Step-manager Patrick Lefevere.

  "Het publiek gaat niet uit de weg op de cols. Zelf in beeld komen is een nieuwe sport. Ik hoop dat Froome voldoende bescherming krijgt."

  Wat heeft deze sfeer veroorzaakt? "Niemand durft volledig zijn gedacht te zeggen, maar je hebt zogezegde specialisten die zeggen dat het niet kan. En de fans pikken die onderhuidse vergelijking met Armstrong op."

  "De Fransen hadden dan weer gedacht om op het podium te staan, maar nu is de pers negatief. Ze durven niet echt, maar ze proberen Froome in een slecht daglicht te stellen."

  "De supporters zien ook niet graag dat een ploeg er bovenuit steekt", zegt Lefevere. "De sfeer is en blijft vijandig tegenover een ploeg die domineert."

  Cavendish: "Het zijn geen dieren, het zijn mensen"

  Ook Mark Cavendish verdedigt zijn ex-ploegmaats van Sky. "Ik weet echt hoe hard ze werken. Het is geen leven, het is een bestaan. Ze trainen keihard en ik weet welke opofferingen ze doen. Maar Froome en co zijn geen dieren. Het zijn mensen."