• home
 • video
 • pas verschenen

  Moeten clubs achterstallige belastingen betalen?

  De tv-rechten leveren clubs heel wat inkomsten op.

  De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) eist tientallen miljoenen euro’s van clubs uit de eerste klasse van het voetbal, omdat ze geen belastingen zouden hebben betaald op hun inkomsten uit de tv-uitzendrechten. Dat staat in De Tijd. De Pro League reageert verbaasd: "Wij baseren ons gewoon op de huidige wet."

  Volgens de BBI hebben de clubs al jaren geen belastingen betaald op de inkomsten die ze halen uit de tv-contracten met Belgacom en Telenet, zo schrijft De Tijd.

  Het gaat, voor alle clubs samen, om ruim 55 miljoen per jaar en de belastingaanslagen van de BBI gaan over tv-inkomsten van de afgelopen vijf jaar.

  De BBI beschouwt de uitzendrechten als "roerende inkomsten", waarop de clubs 15 procent belasting moeten betalen en vanaf dit aanslagjaar zelfs 25 procent.

  Pro League: "Clubs hebben te goeder trouw gehandeld"

  De Pro League reageert verbaasd op het bericht "over een materie waarover reeds spelregels bestaan", klinkt het bij monde van Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League.

  "Wij baseren ons gewoon op de huidige wet en vragen alleen maar dat die wordt toegepast. Het gaat bovendien over clubs die een vzw zijn en vandaag zijn dat er 5 van de 16."

  "Je kan het vergelijken met het draaien van een film. Ook daar zijn de kosten van de acteurs aftrekbaar, want zonder acteur geen film. Wel, in het voetbal is dat juist hetzelfde principe: zonder spelers kan er geen match gespeeld worden."

  "Dat dit vandaag in de media verschijnt, is dan ook op zijn minst verwonderlijk. Niet onbelangrijk is ook dat onze clubs steeds te goeder trouw gehandeld hebben. Dit wordt bevestigd door de aanslagvoet van de BBI, waarbij geen boetes worden gevraagd."