• home
 • video
 • pas verschenen

  Ballan pakt slotrit, eindzege is voor Boom

  Lars Boom wint de Eneco Tour.

  Lars Boom is de eindwinnaar van de Eneco Tour. Hij werd aan de voet van de Muur van Geraardsbergen tweede in de slotrit, achter Alessandro Ballan. Svein Tuft, die gisteren de leiding greep, had onderweg af te rekenen met pech.

  De renners moesten vandaag in een lastige slotrit onder andere drie keer over de Muur van Geraardsbergen. De vroege vlucht werd op 30 kilometer van de finish, op de voorlaatste beklimming van de Muur, gegrepen door het peloton. Alberto Contador toonde zich met Greg Van Avermaet op de Muur, maar de twee kregen geen vrijgeleide van het peloton.

  Leider Svein Tuft wist dan al dat het moeilijk zou worden om de eindzege te halen. Hij kon net als Tom Boonen nog terugkeren na een lekke band in de finale, maar die inspanning kostte hem te veel krachten.

  Jan Bakelants zette nog een aanval op, maar BMC en Rabobank controleerden. Bakelants werd op vijf kilometer van de meet gevat. Lars Boom en Alessandro Ballan reden toen iedereen uit het wiel op de Muur van Geraardsbergen.

  Tom Boonen probeerde de scheve situatie nog recht te zetten, maar het verschil was te groot. Boom was tevreden met de eindwinst, Ballan toonde zich de sterkste aan de aankomst.

  Boom: "Had nog iets over op de Muur"

  Lars Boom beukte zelf de poort naar de eindzege open met zijn versnelling op de Muur van Geraardsbergen.

  "Mijn ploeg had vooraf al heel veel werk verricht. Op de Muur was het aan mij om mee te zijn en dat heb ik gelukkig ook gedaan. Ik zat in het wiel van Van Avermaet. Ik voelde dat ik nog iets over had en ben dan gegaan. In de bocht was het alles of niets. Samen met Ballan ben ik doorgegaan", doet Boom bij Sporza het verhaal van de finale.

  "Of er gesproken is? Als ik de eindzege kan pakken, vind ik het niet meer dan normaal dat hij de rit mag winnen."

  • Alessandro Ballan: "De pech in de ploegentijdrit (de helft van de ploeg kwam ten val, red) is jammer, want hierdoor konden we een goed eindklassement vergeten. Een ritoverwinning was het hoogst haalbare. Mijn aanval op de Muur was krachtig en Boom was een ideale metgezel. Deze zege bewijst dat ik klaar ben voor een sterk seizoenseinde. Ik ga naar de Vuelta, om top te zijn op het WK."
  • Alberto Contador: "De wedstrijdomstandigheden waren ideaal om terug in competitie te komen. Ik ben ook goed aanvaard in het peloton. Vandaag liep de etappe zoals ik had verwacht. In de slotfase kwam ik wel iets tekort om vol voor de zege te kunnen gaan. Maar ik voel me opgelucht om aan de Vuelta te beginnen."