• home
 • video
 • pas verschenen

  Scheidsrechter gesluierd, speelsters in bikini

  De Egyptische Amina El Sergany is scheidsrechter in het beachvolleybal én moslima. Gesluierd en met lange mouwen leidt ze wedstrijden tussen de meest schaars geklede vrouwen van de Spelen.

  Amina El Sergany hoeft niet op haar hoge scheidsrechtersstoel te klimmen om op te vallen in de arena van het beachvolley. Als gesluierde moslima leidt ze wedstrijden tussen de meest schaars geklede atletes van de Spelen in goede banen. Een opvallend contrast, maar speelsters en scheids hebben veel respect voor elkaar.

  "Dat contrast maakt me niet veel uit. Ik vind het normaal. In het begin zijn de speelsters altijd wel een beetje bang van mij, heb ik de indruk. Maar als ze me leren kennen, zijn ze vriendelijk. Ze respecteren mijn keuze en godsdienst", zegt ze.

  "Voor mij is deel uitmaken van de Spelen het belangrijkste. Het idee om betrokken te zijn bij dit wereldevenement, dat is wat telt. Ik ben trots dat ik me niet isoleer omdat ik moslim ben. Ik wil een voorbeeld zijn voor vrouwen. En niet alleen voor moslima's, maar voor alle vrouwen."

  Een recente regel in het beachvolley laat speelsters toe om ook in shorts en T-shirts aan te treden. "Door die nieuwe regel zullen nu meer moslimvrouwen de sport gaan beoefenen", zegt El Sergany.