Ga naar de inhoud

Vingegaard vanuit Baskenland: "Vertrek van Zeeman groot verlies voor de ploeg"

 wo 3 april 2024 11:33
" "
Jonas Vingegaard won voor de Nederlandse ploeg de Tour in 2022 en 2023.

Merijn Zeeman, de sportieve architect van Visma-Lease a Bike, vertrekt na dit seizoen bij de Nederlandse wielerformatie. Dat nieuws raakte gisteravond in de Nederlandse media bekend en werd vanmiddag officieel bevestigd. Bij het startinterview met Jonas Vingegaard vandaag in het Baskenland was die bevestiging er nog niet. "Ik hoop dat hij blijft. Maar als het zo is, is het zo", reageerde de Deen.

De Nederlandse nieuwssite bnr.nl pakte als eerste uit met het nieuws, Wielerflits en AD kregen bevestiging van het nieuws, om 13 uur volgde de communicatie van het team.

De man die van Visma-Lease a Bike de beste wielerploeg ter wereld maakte met onder meer in 2023 de eindzege in de 3 grote rondes - een primeur - stapt over naar het voetbal. Dat ballonnetje liet hij zelf ook al eens op.

Begin 2023 werd zijn naam genoemd bij FC Twente, vorige maand al werd hij in verband gebracht met AZ. Bij de ploeg uit zijn geboorteplaats Alkmaar gaat algemeen directeur Robert Eenhoorn eind dit seizoen weg.

(lees voort onder foto)

"Ik hoop dat hij blijft, maar het is zijn beslissing"

Natuurlijk kreeg rondekopman Jonas Vingegaard, die in 2022 en 2023 de Nederlandse ploeg Toursucces bezorgde, bij de start in rit 3 van het Baskenland vragen over de kwestie. Toen was de bevestiging er nog niet.

"Officieel hoorden we nog niets, dus ik kan daar niets over zeggen", vertelde de Deen in goede luim. "Merijn is natuurlijk heel, heel belangrijk voor het team. Hij maakt al van ver voor mijn komst naar hier deel uit van de ploeg. Als hij vertrekt, zou dat een groot verlies zijn."

Zeeman, Richard Plugge, Mathieu Heijboer en Grischa Niermann noemt Vingegaard als de 4 mannen achter de dominatie van het Nederlandse team. "Zij brachten het team tot waar het nu staat."

"Ik hoorde nog niets, we zien wel of de geruchten waar zijn. Als het zo is, is het zo", maakt hij er zich niet meteen druk in. "Wij kunnen dat niet veranderen, het is zijn beslissing. Maar ik hoop dat hij bij het team blijft." IJdele hoop dus.

We zien wel of de geruchten waar zijn. Als het zo is, is het zo. We kunnen dat niet veranderen.

Jonas Vingegaard

Zeeman kwam in 2013 bij de voormalige Rabobank-ploeg terecht. De Nederlandse bank trok zich eind 2012 terug als hoofdsponsor na heel wat dopingperikelen.

Van Blanco en Belkin ging het naar LottoNL-Jumbo in 2015 en Jumbo-Visma in 2019. Dat jaar trok ook Wout van Aert naar Nederland.

Zeeman was achtereenvolgens ploegleider, coach en finaal sportief directeur.