Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Amaury Capiot moet nog geen 2 weken na sleutelbeenbreuk al opnieuw koersen: "Ik begrijp het zelf ook niet"

 wo 27 maart 2024 12:03
Amaury Capiot bij de start vanmiddag.

Het leven van een renner kan hard zijn. Amaury Capiot (30) brak in de Bredene Koksijde Classic zijn sleutelbeen, maar staat amper 12 dagen later weer aan de start van Dwars door Vlaanderen. Gezond kan dat niet zijn, maar zijn ploeg Arkéa-B&B toonde weinig tot geen genade. 

Net geen twee weken geleden wilde Amaury Capiot in de Bredene-Koksijde Classic een gooi doen naar de zege, maar in de sprint kwam hij ten val. 

Door een sleutelbeenbreuk leek het gros van zijn voorjaar naar de vaantjes, maar Capiot staat vandaag op de startlijst van Dwars door Vlaanderen.

 

"Op zich valt het wel mee", zegt de Limburger van Arkéa-B&B over zijn fysieke ongemakken.

 

"De breuk is niet verplaatst en de pijn valt mee, al zullen de kasseien en de vibraties wel pijn doen."

 

"Het is niet optimaal, sowieso niet, al lukt trainen nog redelijk goed", oordeelt hij over zijn pijlsnelle rentree. Is het dan een kwestie van moeten vanuit de ploeg? "Toch wel", geeft Capiot toe.

Vanuit de ploeg was er wel wat druk om hier te starten. Ik zou zelf nog een week gewacht hebben en zou alles op Roubaix gezet hebben voor een maximaal herstel. Dat lijkt mij het meest logische, ja, maar blijkbaar niet.

Amaury Capiot (Arkéa-B&B)

"Vanuit de ploeg was er wel wat druk om hier te starten. Ik begrijp zelf ook niet goed waarom."

 

"Ik zou zelf nog een week gewacht hebben en zou alles op Roubaix gezet hebben voor een maximaal herstel. Dat lijkt mij het meest logische, ja, maar blijkbaar niet."

 

Hoe pakt hij het dan vandaag aan? Starten, snel afstappen om risico's te vermijden en trainen?

 

"Dat nu ook weer niet. Anders had ik beter thuis getraind, net als gisteren. Dat zou beter geweest zijn voor mij."

 

"Maar als de ploeg het zo ziet, dan kan ik er alleen het beste van maken voor mezelf."

 

Het onderwerp lijkt wel gevoelige materie binnen de ploeg, die fors gehavend is. "Het is al het hele jaar wringen met woorden over wat wel en wat niet. We kunnen er niet veel aan veranderen."

Amaury Capiot na zijn val in de Bredene Koksijde Classic.

Rennersvakbond zal Capiot contacteren: "Grote verantwoordelijkheid voor ploegarts"

Op sociale media ontketende het verhaal van Amaury Capiot veel verontwaardiging. Adam Hansen, voorzitter van de rennersvakbond CPA, gaf aan dat hij de zaak heeft doorgespeeld aan de BCPA, de Belgische tak.

 

"We zullen vandaag nog contact opnemen met Amaury", bevestigt voorzitter Staf Scheirlinckx aan onze redactie.

 

"Als Amaury tegen wil en dank aan de start is moeten verschijnen, kunnen wij dat uiteraard niet aanvaarden. Maar daarover kan ik me nu niet uitspreken aangezien ik nog niet over de volledige informatie beschik."

 

"Ik ga er voorlopig wel vanuit dat de ploeg hier omzichtig is mee omgesprongen en dat er overleg met en goedkeuring van de ploegarts is geweest."

 

"De dokter draagt een zeer grote verantwoordelijkheid. Ik mag aannemen dat men hier intern niet lichtzinnig mee omspringt. Mocht dat niet zo zijn, dan gaan we uiteraard het gesprek aan met de betrokken partijen."

Gerelateerd: