Ga naar de inhoud
Jorgensen rijdt een ijzersterk voorjaar.

Dwars door Vlaanderen klassement

naamresultaatploeg
1
Matteo Jorgenson
4:07:44
Team Visma - Lease a BikeTVL
2
Jonas Abrahamsen
+29
Uno-X MobilityUXM
3
Stefan Küng
+29
Groupama - FDJGFC
4
Tiesj Benoot
+29
Team Visma - Lease a BikeTVL
5
Dries De Bondt
+29
Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
6
Joshua Tarling
+44
INEOS GrenadiersIGD
7
Jonathan Milan
+1:47
Lidl - TrekLTK
8
Michael Valgren
+1:47
EF Education - EasyPostEFE
9
Mathias Norsgaard
+1:47
Movistar TeamMOV
10
Thomas Gachignard
+1:47
TotalEnergiesTEN
teams en deelnemers

Een lach, maar vooral veel tranen bij Visma: Jorgenson wint Dwars door Vlaanderen overschaduwd door val Van Aert

 wo 27 maart 2024 16:40
Dwars door Vlaanderen
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
188.6 km
12:31 Ardooie - 16:41 Waregem
Matteo Jorgenson
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 188.6

  Vreugde en verdriet lagen nog nooit zo dicht bij elkaar voor Visma-Lease a Bike. In een massale valpartij - met onder meer ook Trek-duo Pedersen en Stuyven - zag het gele blok zijn kopman Wout van Aert uitvallen in Dwars door Vlaanderen. Dat Matteo Jorgenson met een late uitval voor de overwinning zorgde, lijkt een magere troost.

  Dwars door Vlaanderen in een notendop

  • Sleutelmoment: De massale valpartij in de afdaling van de Kanarieberg betekent niet alleen het einde van de koers (en het voorjaar?) van onder meer Van Aert, Stuyven, Girmay en Pedersen, maar het is ook daar waar de latere kopgroep zal ontstaan, met daarbij ook winnaar Matteo Jorgenson.

   

  • Winnaar van de dag: Matteo Jorgenson moest bij Movistar nog zelf in de buidel tasten om letterlijk in zijn carrière te kunnen investeren, bij Visma-Lease a Bike bloeit de Amerikaan helemaal open. "Een waanzinnig seizoen", noemt Jorgenson het zelf, nadat hij eerder Parijs-Nice had gewonnen.

   

  • Verliezers van de dag: Te veel om op te noemen. Wout van Aert uiteraard, die bittere tranen van de pijn en de ontgoocheling weende. Maar ook Lidl-Trek deelde in de klappen, met zowel Jasper Stuyven als Mads Pedersen. De grote verliezer is zo misschien wel de Ronde van Vlaanderen, die plots heel wat favorieten ziet wegvallen.

  Enorme crash ontsiert de koers

  De razendsnelle maar ook razendgevaarlijke afdaling tussen Berg ten Houte en de Kanarieberg was letterlijk en figuurlijk het breekpunt van deze 78e Dwars door Vlaanderen.

  Een losgeslagen peloton zat een elfkoppige vluchtersgroep, die pas na een uur tot stand was gekomen, op de hielen. Visma-Lease a Bike had de koers in handen genomen. Tot de noodlottige val.

  Met een volledig opengescheurd shirt kermde Wout van Aert van de pijn, Jasper Stuyven werd op een brancard weggedragen, terwijl ook voor onder meer Mads Pedersen, Gianni Vermeersch en Biniam Girmay de koers erop zat.

   

  Die crash legde een zwarte sluier over het vervolg van de koers. Visma-Lease a Bike slaagde erin het geweer van schouder te veranderen. Tiesj Benoot en Matteo Jorgenson zetten na de val door en kregen Stefan Küng, Alberto Bettiol, Michael Valgren en Joshua Tarling mee.

  Visma-Lease a Bike speelt het spel perfect

  De kopgroep spartelde nog langer dan verwacht tegen, in het peloton kregen ze het nooit georganiseerd, waardoor we hen al vrij vroeg konden afschrijven.

  Toen de vluchters dan toch gevat werden, bleken Dries De Bondt en Jonas Abrahamsen nog voldoende in het vaatje te hebben om tot het einde aan te haken.

  De gele brigade had met Benoot en Jorgenson als enige een duo, iets wat later cruciaal zou zijn. Eerst was er nog de aanval van Bettiol op Nokereberg. Tot de ex-winnaar van de Ronde een paar kilometer verder met krampen het koersverhaal verliet.

  Hierna speelden Benoot en Jorgenson het perfect, door afwisselend te demarreren. Het was uiteindelijk Jorgenson die zijn aanval het beste kon timen. Küng, De Bondt, Abrahamsen en Tarling hadden even geen zin of krachten meer om te reageren. De koers was gereden.

  In de strijd om de andere podiumplaatsen gaf de 28-jarige Abrahamsen (Uno-X) zijn visitekaartje af om zoals Oier Lazkano vorig jaar vanuit de vroege vlucht toch nog naar de tweede plaats te sprinten, vlak voor Küng.

  Küng: "Iedereen was in shock na die val"

  • Jonas Abrahamsen (tweede): "Ik zat dit seizoen al vaak mee in de vlucht, ik ben blij dat het mij eindelijk een podiumplaats oplevert. In de Tirreno was ik er al dichtbij. Of ik kon winnen? Visma was toch sterk met 2 renners. Een podiumplaats maakt mij al heel erg blij. Ik voel dat ik een stuk sterker ben sinds ik de Tour heb gereden. Daarvoor sukkelde ik met mononucleose."

   

  • Stefan Küng (derde): "De tweede plaats was het maximum, want Visma had het overtal en speelde dat goed uit. Na hen was ik wellicht de sterkste, maar daarom keken de anderen ook steeds naar mij. Het was 2 tegen 1."

   "Bij die grote crash was ik net wat naar voren opgeschoven. Ik hoorde dat ze achter ons vielen. Iedereen was even in shock. Het is inderdaad een gevaarlijke plaats, maar 9 op de 10 keer loopt het toch goed af. Nu gaat het 2 jaar op een rij verkeerd. Maar er zijn nog zulke plaatsen, zoals tussen de Hotond en de Trieu. Het is lastig om te vermijden. Het is nochtans een brede weg. Als je kleinere wegen gaat opzoeken, is het ook gevaarlijk. Het hoort helaas bij de koers, al zien we het liever niet."

   "Voor mijzelf ziet het er goed uit voor de Ronde van Vlaanderen. Normaal gezien moeten de kasseikoersen mij nog beter liggen. Ik voel ook dat ik elke wedstrijd beter word."

  Uitslag Dwars door Vlaanderen

  naamresultaatploeg
  1
  Matteo Jorgenson
  4:07:44
  Team Visma - Lease a BikeTVL
  2
  Jonas Abrahamsen
  +29
  Uno-X MobilityUXM
  3
  Stefan Küng
  +29
  Groupama - FDJGFC
  4
  Tiesj Benoot
  +29
  Team Visma - Lease a BikeTVL
  5
  Dries De Bondt
  +29
  Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
  6
  Joshua Tarling
  +44
  INEOS GrenadiersIGD
  7
  Jonathan Milan
  +1:47
  Lidl - TrekLTK
  8
  Michael Valgren
  +1:47
  EF Education - EasyPostEFE
  9
  Mathias Norsgaard
  +1:47
  Movistar TeamMOV
  10
  Thomas Gachignard
  +1:47
  TotalEnergiesTEN

  Fase per fase

  16:43

  Jorgensen houdt stand in het slot en wint Dwars door Vlaanderen

  16:42

  Het peloton komt nu op iets meer dan 2 minuten ook binnen. Er wordt nog altijd gevlamd voor de ereplaatsen.

  16:41

  Er komen 4 renners toe die gaan sprinten voor de 7e plaats, met Milan, Gachinard, Norsgaard en Valgren. Uiteraard wint Milan met overschot, voor Valgren en Norsgaard.

  16:41

  Top 6

  Indrukwekkend van Abrahamsen. Hij sprint toch nog naar de tweede plaats, voor Küng, De Bondt en Benoot. Op wat afstand is Tarling 6e.

  16:41

  Abrahamsen is toch nog ingehaald. We sprinten voor de tweede plaats.

  16:40

  Jorgenson de primus!

  Jorgenson schudt zijn hoofd vol ongeloof. Hij wint na Parijs-Nice ook Dwars door Vlaanderen. Wordt hij dan de spits van Visma-Lease a Bike in de Ronde?

  16:39

  Jorgenson zegezeker

  Onder de rode vod kan Matteo Jorgenson al een klein feestje bouwen. Maar de muziek zal toch wat in mineur zijn na de val van kopman Wout van Aert.

  16:39

  Abrahamsen heeft nog geen gewonnen spel. Benoot wil er toch nog naartoe. We naderen de laatste kilometer.

  16:38

  Ze hebben wel koers gemaakt. Echt koers.

  José De Cauwer
  16:36

  Abrahamsen

  Achter Jonas Abrahamsen willen ze dan weer niet rijden. Steekt de Noor van Uno-X de hand uit naar de 2e plaats?

  16:35

  In de strijd om de 2e plaats zien we prikjes van Tarling en Küng. Maar Benoot en De Bondt laten niemand rijden.

  16:34

  Nog 5 kilometer

  Küng rijdt op kop in de achtervolging, maar hij kijkt meteen om en ziet Benoot, ploeggenoot van Jorgenson. Van hem zal het natuurlijk niet komen.

  16:34

  Tijdsverschil

  De legendarische chrono van Renaat staat stil op 17 seconden. Het ziet er goed uit voor Jorgenson!

  16:33

  Op dat soort aanvallen moet je eigenlijk onmiddellijk reageren.

  José De Cauwer
  16:33

  Het moet nog maar eens van De Bondt komen, maar hij heeft al zoveel gegeven. Het lijkt een ongelijke strijd. Kunnen we Jorgenson al opschrijven?

  16:33

  Jorgensen knalt weg op een uitstekend moment

  16:31

  De goeie van Jorgenson?

  Matteo Jorgenson heeft een goed moment gevonden. Bij Küng en co ligt de tong op de voeten. De Amerikaan heeft meteen een serieus gat.

  16:30

  Het valt nu niet meer stil, wat geen goed nieuws is voor de constant aanpikkende Tarling. Wanneer Jorgenson het tempo drukt, is het opnieuw Benoot die gaat. Veel zit er niet op.