Ga naar de inhoud

Rusland organiseert met "Zomerspelen van de Vriendschap" zijn eigen Olympische Spelen

 di 19 maart 2024 16:01
De Russische atleten onder de neutrale olympische vlag.
De Russische atleten onder de neutrale olympische vlag.

Omdat de Russische atleten internationaal enkel onder neutrale vlag in actie mogen komen, komt Rusland nu met zijn eigen sportevenement op de proppen: de "Zomerspelen van de Vriendschap". Deze zouden in september in Moskou en Jekaterinburg plaatsvinden. In 2026 zou er ook een wintereditie zijn.

Sinds het dopingschandaal rond Rusland in 2015 worden Russische atleten enkel toegelaten op internationale sportevenementen onder strikte voorwaarden. Na de Russische invasie in Oekraïne werden ze in verschillende sporten zelfs helemaal aan de kant geschoven.

 

Om te ontsnappen aan alle belemmeringen, organiseert Rusland nu zijn eigen versie van de Olympische Spelen: de "Zomerspelen van de Vriendschap".

 

Deze zouden in september plaatsvinden in Moskou en Ekaterinburg. In 2026 zou er een vervolg komen met een wintereditie in Sotsji, waar ook de Olympische Winterspelen van 2014 werden gehouden.

Het is een cynische poging om sport te politiseren en een flagrante schending van het olympische charter.

Internationaal Olympisch Comité

Bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn ze niet opgezet met het initiatief. "Het is een cynische poging om sport te politiseren en een flagrante schending van het olympische charter", klinkt het in een persbericht.

 

IOC-voorzitter Thomas Bach heeft dan ook een duidelijke boodschap: "Het IOC roept iedereen op om alle vraag naar deelname en steun met als doel de sport te politiseren te weigeren."

 

Verder is er ook vrees binnen de Atletencommissie van het IOC dat atleten door hun regering zullen worden verplicht deel te nemen aan het evenement waardoor ze deel worden van een politieke propagandacampagne.


Of het allemaal zover zal komen, moet nog blijken.