Ga naar de inhoud

President Macron opent het olympisch atletendorp voor Parijs 2024

 do 29 februari 2024 13:00
" "
Het dorp ligt op een vroegere industriële site van 52 hectare in Saint-Denis in het noorden van Parijs.

De organisatoren van de Olympische Zomerspelen van Parijs (26 juli-11 augustus) hebben de sleutels ontvangen van het atletendorp dat komende zomer 14.000 olympische atleten en entourage zal ontvangen en 9.000 paralympische. Er werkte ook een Vlaamse architecte mee aan het ontwerp van het dorp.

Het dorp is ten noorden van Parijs gebouwd in de wijk Saint-Denis op een vroegere industriële site van 52 hectare. Het centerpiece is het filmstudiocomplex Cité du Cinéma van filmproducent en regisseur Luc Besson.

Heel wat hoogwaardigheidsbekleders waren opgetrommeld voor het plechtige moment, de Franse president Emmanuel Macron op kop, met in zijn zog burgemeester van Parijs Anne Hidalgo en de burgemeesters van Saint-Denis en Saint-Ouen-sur-Seine.

De Franse architect Dominique Perrault legde hen uit hoe hij te werk gegaan is. Ook de Vlaamse architecte Anne Mie Depuydt was aanwezig op de ceremonie, zij ontwierp mee een groot deel van het dorp.

(lees voort onder foto)

Na de Spelen wordt het dorp omgevormd tot 2.800 appartementen voor 6.000 bewoners en kantoren voor 6.000 werknemers. Alles zal worden verkocht.

Enkele flats zijn al ingericht, de andere worden vanaf nu bemeubeld. Het dorp zal zeker tijdig klaar zijn. Er klinken ook al wanklanken, onder meer omdat er geen airconditioning geïnstalleerd is.

Meer foto's:

" "
President Macron in gesprek met architect Dominique Perrault.