Ga naar de inhoud

Debuterende Uijtdebroeks (109e) en Vingegaard (45e) maken veredelde training van geneutraliseerde tijdrit

 do 22 februari 2024 17:15
Uijtdebroeks
Een ietwat bevreemdend debuut voor Cian Uijtdebroeks.

Joshua Tarling (Ineos) heeft de openingstijdrit in de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño met verbluffend overwicht gewonnen. Door de regen en de wind waren de renners verplicht op gewone fietsen te rijden en telden de tijden niet mee voor het klassement. Ploegmaats Jonas Vingegaard en Cian Uijtdebroeks, die zijn debuut maakte voor Visma-Lease a Bike, deden het dan maar rustig aan.

Regen en vooral felle wind in het noordwesten van Spanje, in A Coruña, vlak aan de Atlantische Oceaan. De organisatie besliste daarom voor de start van de tijdrit om die niet te laten meetellen voor het algemene klassement.

Als extra veiligheidsmaatregel werden de renners verplicht om op een gewone wegfiets te rijden, omdat die meer stabiliteit geeft dan een tijdritfiets.

Voor fenomeen Joshua Tarling maakte dat helemaal niet uit. De vorige week 20 jaar geworden Brit maakte vooral het verschil in het laatste deel van de chrono, waar de renners op steentjes moesten klimmen naar de Hercules-vuurtoren.

Slechts 4 renners konden binnen de minuut van Tarling blijven, en dan zeker niet de bekendste.

Heel wat toppers deden het gezien de (vaak veranderende) omstandigheden rustigaan. Jonas Vingegaard, de titelverdediger in deze vrij jonge Spaanse rittenkoers, was bijna 2,5 minuut trager dan Tarling. In de tijdrit van de Tour vorig jaar zette de Deen de concurrentie nog op vele minuten.

Ook voor Cian Uijtdebroeks was deze tijdrit geen echte waardemeter bij zijn debuut voor Visma-Lease a Bike. Het Belgische rondetalent werd pas 109e, op 4'33". Dat hij onderweg werd voorbijgestoken door de obscure Portugees Frederico Figueiredo moet toch een beetje pijn gedaan hebben, maar de komende dagen zal misschien blijken dat dit de juiste aanpak was.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Uitslag rit 1
1. Joshua Tarling (GBr) 14,8 km in 18'21"
2. Darren Rafferty (Ier) op 42"
3. Pablo Castrillo (Spa) 48"
4. William Barta (VS) 55"
5. Xabier Azparren (Spa) 58"
6. Wilco Kelderman (Ned) 1'02"
45. Jonas Vingegaard (Den) 2'26"
109. Cian Uijtdebroeks 4'33"