Ga naar de inhoud

Toen een salonremise de enig mogelijke uitkomst was op de slotspeeldag: "Iedereen was tevreden"

 za 16 maart 2024 08:36
Een blessure voor Marc Wilmots en een vreemd interview van Frank Raes en Joël Bartholomeeussen.

Vandaag en morgen staat de slotspeeldag van de reguliere competitie op het programma. Op een slotspeeldag kunnen altijd vreemde dingen gebeuren, net alsof het afgesproken is. Dat was het geval bij Germinal Ekeren-KV Mechelen in 1991. Toen kregen we een salonremise waar beide teams tevreden mee waren.

 

Sinds de Schande van Gijon worden alle wedstrijden van een laatste speeldag op hetzelfde moment afgewerkt (of toch de matchen die gelinkt zijn aan elkaar). Toch zijn ook dan nog alle elementen aanwezig om een match dood te doen en dan kun je een salonremise krijgen, een afgesproken gelijkspel zonder werkelijke strijd. 

 

Dat hoeft niet per se afgesproken te worden vooraf, zoals bij Germinal Ekeren-KV Mechelen op de slotspeeldag van de competitie in het seizoen 1990-1991.

 

Beide teams wisten vooraf exact wat ze nodig hadden: KVM was met een gelijkspel zeker van de 2e plaats, Germinal Ekeren had 1 punt nodig om 5e te worden en Europees voetbal te halen. De perfecte omstandigheden voor een salonremise.


Dat bevestigt Cisse Severeyns, aanvaller voor KVM in die wedstrijd. Wanneer hij het woord salonremise hoort, gaat meteen het juiste belletje rinkelen. "Eigenlijk denk ik spontaan aan Germinal Ekeren-KV Mechelen, toen ik bij KV Mechelen speelde."

Er is nooit echt iets afgesproken. Het is niet dat wij naar elkaar getelefoneerd hebben, totaal niet. 

Cisse Severeyns

"Die match eindigde zoals ze begonnen was en daar was iedereen eigenlijk content mee", vertelt Severeyns in onze podcast Fichebak. "Niet dat er vooraf iets afgesproken was. Er is nooit specifiek in de kleedkamer gezegd dat we gingen gelijkspelen."


De aanvaller legt uit hoe zoiets kan groeien. "Als je het veld gaat testen, dan zie je een tegenstander waarmee je goed overeenkomt en waarmee je babbelt. Het is ook niet dat je zegt: we gaan het vandaag op 0-0 laten eindigen, want dat is moeilijk om dat vooraf te zeggen."


Maar 0-0 werd het wel, in een wedstrijd zonder veel kansen. Toch vindt Severeyns dat geen wedstrijdvervalsing. "Nee, niet echt, want er is nooit echt iets afgesproken. Het is niet dat wij naar elkaar getelefoneerd hebben, totaal niet. Plus: financieel hing er ook niks aan vast."

Financieel hing er niets aan vast, maar sportief wel. Bij KV Mechelen dreigde één man stokken in de wielen te steken: Marc Wilmots. Hij zou na dat seizoen naar Standard verhuizen en Standard was gebaat bij een nederlaag van Germinal Ekeren.

 

Wilmots ging dus wel op zoek naar een doelpunt en dat was niet naar de zin van Germinal-verdediger Ernie Brandts. Die trapte Wilmots van het veld. Door die blessure miste Wilmots zelfs de eerste wedstrijden van het volgende seizoen.

(lees voort onder video)

"Iedereen was blijkbaar tevreden met een punt?"

Toch was het duidelijk op het veld dat beide ploegen niet voluit gingen. Commentator Frank Raes stak niet onder stoelen of banken wat hij op het veld zag: "Beide ploegen zijn duidelijk tevreden met één punt, en u weet waarom."

 

Ook in het interview na de wedstrijd met Germinal-speler Joel Bartholomeeusen hield Frank Raes zich niet in:

 

  • Frank Raes: "Joël Bartholomeeussen, iedereen was blijkbaar tevreden met een punt?"
  • Joël Bartholomeeussen: "Het is wel altijd moeilijk om in het voetbal 0-0 te spelen."
  • Frank Raes: "Het is wel gelukt, hé!"
  • Joël Bartholomeeussen: "Ja, natuurlijk, het is gelukt, maar de belangen waren veel te groot om er vandaag een goede match van te maken."

 

Een goeie maand later raakte bekend dat Bartholomeeussen Germinal Ekeren inruilde voor KV Mechelen.

Gerelateerd: