Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Lotte Kopecky debuteert in Luik-Bastenaken-Luik: "Vroeger te zwaar, nu binnen mijn mogelijkheden"

 ma 22 januari 2024 18:27
Lotte Kopecky is klaar voor het nieuwe wielerseizoen.

"Dat gaat niet, bestaat niet." Ook voor het wielerseizoen 2024 blijft het motto van Lotte Kopecky overeind, want voor het eerst staat Luik-Bastenaken-Luik op haar programma. "Net als Remco winnen in de regenboogtrui? Heel graag, maar er zijn andere koersen die ik liever zou winnen."

Het EK baanwielrennen is nog maar achter de rug of Lotte Kopecky verschuift haar aandacht naar het wegseizoen. Tijdens de ploegvoorstelling van SD Worx-Protime lichtte de wereldkampioene een tipje van de sluier op.

 

"Volgende week begin ik mijn wegseizoen in de UAE Tour, een beetje een opwarmertje. Vanaf de Omloop Het Nieuwsblad rij ik zo goed als het volledige voorjaar, tot Luik-Bastenaken-Luik."

 

Voor Kopecky wordt het haar eerste deelname in La Doyenne. "Ik denk dat het wel een wedstrijd is die binnen mijn mogelijkheden moet liggen. Vorig jaar was ook mijn eerste keer in de Amstel Gold Race en dat is goed meegevallen." Kopecky werd 2e na mooi ploegenspel met Demi Vollering.

 

Had de wereldkampioene dan een nieuwe uitdaging nodig? "Misschien wel, al is het niet dat het op dit moment saai is, zeker niet."

 

"Het zijn wedstrijden die vroeger te zwaar waren voor mij en nu binnen mijn mogelijkheden beginnen te liggen. Twee jaar geleden merkte ik in de Strade Bianche dat de zwaardere wedstrijden me beter begonnen te liggen."

 

"Ook de Tour van vorig jaar heeft meegespeeld in het vertrouwen in mijn klimcapaciteiten. Ik zeg niet dat ik Luik meteen zal winnen, maar het is wel een wedstrijd waar ik een rol van betekenis kan spelen."

Jaar na jaar begin ik wedstrijd na wedstrijd af te vinken. Parijs-Roubaix zou ik wel heel graag op mijn palmares hebben.

Lotte Kopecky

Remco Evenepoel won vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik in de regenboogtrui. Treedt Kopecky in zijn voetsporen? “Heel graag”, lacht ze. “Maar ik denk dat er nog andere wedstrijd zijn die ik liever wil winnen dan Luik.”

 

Parijs-Roubaix staat nog op het verlanglijstje van Kopecky.  "Het is toch wel mijn droomkoers", geeft ze toe. "Jaar na jaar begin ik wedstrijd na wedstrijd af te vinken. Parijs-Roubaix zou ik wel heel graag op mijn palmares hebben."

 

Hoe ze de grote rondes en de Olympische Spelen in haar planning zal verwerken, weet Kopecky nog niet. “Ik probeer me nu vooral te focussen op de klassiekers."

 

"Ik weet nog niet hoe ik me eind april zal voelen, dus het lijkt me wat nutteloos om nu al een volledig gedetailleerde planning klaar te hebben.”

Kopecky is haar eigen trainer: "Aan mij om de juiste puzzel te leggen"

Kopecky hoeft zich nog geen zorgen te maken over haar planning, want die stelt ze zelf op. "Ik ben mijn eigen trainer, dus het meeste doe ik zelf", stelt ze.

 

"Natuurlijk zit ik wel samen met de ploeg om te kijken op welke wedstrijden we mikken. Maar dan is het aan mij om de juiste puzzel te leggen. Dat gaat tot nu toe goed, dus waarom zou ik dat veranderen?"

 

Schrik om fouten te maken en bijvoorbeeld te veel te trainen, heeft Kopecky niet. “Ik ben een aantal jaar geleden met mijn kop tegen de muur gelopen, dus ik weet wel hoe het fout kan gaan."

 

"Op dit moment voel ik mijn lichaam goed aan en weet ik wanneer ik gas kan geven en, terugnemen. Ik denk dat je goed naar je lichaam moet luisteren. Ik heb er een goede balans in gevonden.”

De verwachtingen zijn groot. Maar ik wil ook zelf zo veel mogelijk schitteren in de regenboogtrui.

Lotte Kopecky

Met de regenboogtrui om de schouders komt er wel meer druk bij kijken. "De verwachtingen zijn groot", beaamt ze. "Maar ik wil ook zelf zo veel mogelijk schitteren in de regenboogtrui."

 

"Ik denk dat het belangrijk is om niet te panikeren als het in het openingsweekend iets minder zou lopen. Ik moet rustig blijven en vertrouwen op het werk dat ik deze winter al geleverd heb."

 

Ook op de Spelen zullen alle ogen op de wereldkampioene gericht zijn. "Mijn doel is een medaille. Natuurlijk wil ik het allerliefste goud. Dat steek ik zeker niet weg."

 

"Maar op de Spelen is het toch anders dan op het WK, waar enkel de regenboogtrui telt. Op de Spelen is een olympische medaille al mooi."

Gerelateerd: