Ga naar de inhoud

E3 Saxo Classic voor vrouwen krijgt geen derde editie: "Organisatiekosten blijven maar stijgen"

 vr 19 januari 2024 12:01

Er komt in 2024 geen 3e editie van de E3 Saxo Classic voor vrouwen. De wedstrijd verdwijnt van de kalender om sportieve en economische redenen. Leiedal Koerse (zoals de wedstrijd wordt genoemd) vond een eerste keer plaats in 2022 en zou dit jaar promoveren tot een 1.1-wedstrijd.

"Leiedal Koerse organiseert sinds 2022 de 1.2-wedstrijd voor dames elite op de laatste zaterdag van april, met start en aankomst in Bavikhove. Ook de juniorenkoers, die georganiseerd werd in samenwerking met het organisatiecomité van de E3 Saxo Classic, werd op dezelfde dag gereden", doet woordvoerderJacques Coussens het verhaal.

 

"De vrouwenkoers maakte in 2024 promotie naar de categorie 1.1 en ook dit jaar werd een dergelijke editie gepland. Het was de bedoeling vanaf 2025 de dameskoers te laten rijden op de klassieke vrijdag van de WorldTour-wedstrijd E3 Saxo Classic voor mannen. Dit met start en aankomst aan het Forestiersstadion van Harelbeke."

 

"Recente informatie die we verkregen via diverse contacten, nopen ons echter tot drastische beslissingen. Een aantal elementen deed de besturen besluiten de dameswedstrijd vroegtijdig stop te zetten."

 

"Vooreerst zijn er kalenderproblemen voor het verplaatsen van de dameswedstrijd. Op de donderdag voorafgaand aan de E3 Saxo Classic voor mannen is er de WorldTour-koers voor vrouwen in De Panne en op de zondag daaropvolgend Gent-Wevelgem. Beiden houden vast aan hun statuut en datum."

De organisatiekosten blijven maar stijgen, terwijl de aantrekkingskracht voor sponsors onder de groeiverwachtingen blijft.

Jacques Coessens

"Daar een derde WorldTour-koers tussen duwen, bleek op korte en middellange termijn onmogelijk. Bovendien beschikken de meeste damesteams over te weinig rensters om de koersen te verdelen over meerdere ploegen."

 

Daarnaast "sputtert het economisch model voor vrouwenwedstrijden", zegt Coussens. "De organisatiekosten blijven maar stijgen, terwijl de aantrekkingskracht voor sponsors onder de groeiverwachtingen blijft."

 

"Het bestuur van de Nieuwe Velovrienden, de organisator van de dameskoers, had nog bekeken of een laatste editie in 2024 in Bavikhove, samen met de juniores haalbaar was, maar ook voor deze editie speelt het negatieve economisch model."

 

"De organisator vreest dat de laatste editie te verlieslatend zou uitdraaien en wou niet eindigen met een schuldenberg. Daarom besloot het bestuur van de Nieuwe Velovrienden, wegens gebrek aan langetermijnperspectief op de kalender en wegens gebrek aan gezonde financiële vooruitzichten, de stekker uit Leiedal Koerse dameswedstrijd te trekken."

 

De Tsjechische Julia Kopecky blijft op die manier de laatste laureate van de E3 Saxo Classic voor vrouwen. Zij haalde het in 2023 van de Poolse Daria Pikulik en de Nederlandse Lieke Nooijen.