Ga naar de inhoud

Met een anekdote van Wout van Aert: Noorse neoprofs Per Strand Hagenes en Johannes Staune-Mittet dromen groots

 ma 15 januari 2024 08:17
"Twee geweldige kerels", klinkt het bij het team.

In een nieuw wielerseizoen openen we ook altijd een vers blik neoprofs. Welke jonge toptalenten kunnen in hun eerste profjaar meteen gensters slaan? Vandaag richten we onze blik op het Noorse duo van Visma-Lease a Bike: Johannes Staune-Mittet en Per Strand Hagenes. "2 geweldige kerels", zegt Robbert de Groot (Head of Development bij Visma-Lease a Bike).

Johannes Staune-Mittet (Noo)

  • leeftijd: 21 jaar
  • nationaliteit: Noor
  • type renner: klimmer
  • beste prestaties: ritzege in de Ronde van Tsjechië, eindzege in de Giro voor beloften, eindzege in de Ronde van de Isard, 2e in de Ronde van de Toekomst
  • droom: de beste renner ter wereld worden

"Ronderenner die nog werk heeft aan zijn tijdrit"

"Johannes is gemaakt voor het rondewerk. Hij won afgelopen jaar de Baby
Giro. Zonder val was hij ook heel goed geweest in de Ronde van de Toekomst. Dat geeft aan dat er een bepaald rondepotentieel is", zegt Robbert de Groot.

 

"We denken bij hem niet meteen aan winnen, maar wel aan ontwikkelen, ondersteunen en leren van de grote jongens. Vooraleer hij aan een klassement zou kunnen denken, moet er echt nog gesleuteld worden aan zijn tijdrit."

 

"Dat Johannes goed een berg over kan, is duidelijk. Maar het niveau is zo schandalig hoog in ons team, maar zeker ook in andere teams, dat je niet zomaar kan zeggen dat Johannes zomaar even dit of dat zal presteren."

 

"Johannes zegt dat hij de beste renner ter wereld wil worden. Maar veel jongens van die leeftijd willen dat. Meestal komen ze dan van een koude kermis thuis. Ik vind het wel mooi dat hij in ieder geval een poging wil ondernemen. Het is een goeie mindset en we zullen over enkele jaren eens kijken of het hem gelukt is.”

Johannes Staune-Mittet.
Johannes Staune-Mittet.

Wout van Aert vertelt anekdote over "Johannes de crosser"

Tijdens ons dubbelinterview met de 2 Noorse neoprofs hield Wout van Aert even halt om een anekdote te vertellen over Johannes Staune-Mittet.

"Johannes vertelt graag verhalen. Zo was hij op trainingskamp zijn plannen uit de doeken aan het doen, toen hij plots niet goed oplette en in de berm verdween. Dat was al mooi", lacht Van Aert.

"Maar toen hij nog eens lekreed in de berm, was het hilariteit alom. Sindsdien noemen we hem "Johannes de crosser.""

Per Strand Hagenes (Noo)

  • leeftijd: 20 jaar
  • nationaliteit: Noor
  • type renner: klassieker-renner
  • beste prestaties: 1e in de Ronde van Drenthe, 1e in de Sparkassen Münsterland Giro, ritwinst in de Vierdaagse van Duinkerke op de Kasselberg, 1e in Parijs-Tours voor beloften, wereldkampioen bij de junioren op de weg in Leuven
  • droom: Parijs-Roubaix winnen

"Gemaakt voor het Vlaamse voorjaar"

“Ik zie in Per een klassieke renner die heel goed uit de voeten moet kunnen in wedstrijden zoals Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en bij uitbreiding het hele Vlaamse voorjaar", zegt Robbert de Groot.

 

"Maar Per kan zich ook ontwikkelen in een heel goede renner die zich ook in kleinere etappekoersen kan onderscheiden. Misschien om in de toekomst een klassement te rijden en al zeker om etappes te winnen."

 

“Per heeft vorig jaar al een aantal wedstrijden gewonnen van een behoorlijk niveau in Duinkerke, Münsterland en Drenthe. Het was interessant om te zien
dat dat in Münsterland en Drenthe telkens in barre weersomstandigheden was. Dat is blijkbaar ook iets dat hem goed ligt."

 

"We zullen Per dit voorjaar zeker al zien in de klassiekers. Of dat meteen in een winnende, dominante of ondersteunende rol is, zal beslist worden in de voorbereiding op die koersen."

 

"Per heeft in elk geval een grote motor en een killerinstinct. Hij is niet snel genoeg om een massasprint te winnen. Maar ik zou niet in een kleine groep met hem naar de streep rijden, want dan kan hij wel eens stevig uitpakken."

Gerelateerd: