Ga naar de inhoud

Krijgen we een uniek Belgisch één-tweetje? Alles wat u moet weten over het EK kunstschaatsen

 do 11 januari 2024 06:14

Het best vertegenwoordigde land én twee titelkandidaten: het EK kunstschaatsen bij de vrouwen oogt mooi voor ons land. Een unieke uitgangspositie te danken aan Loena Hendrickx, Nina Pinzarrone en Jade Hovine. Wat onze landgenoten allemaal te wachten staat op het EK, leest u hier.

Toen waren ze met drie. 

 

Als enige van de meer dan twintig deelnemende landen is België tijdens de Europese kampioenschappen kunstschaatsen met drie rijdsters in de individuele wedstrijd vertegenwoordigd. 

 

Leading Lady Loena Hendrickx (24) en revelatie Nina Pinzarrone (17) zijn inmiddels al vaste waarden op het hoogste niveau. Maar het duo krijgt ook het gezelschap van Jade Hovine (19) op het ijs in Litouwen. 

 

En nog een mooie bonus: bij het ijsdansen tekent België ook nog eens present met Olivia Josephine Shilling en Leo Baeten.

 

Zij debuteren op Europees niveau en moeten het opnemen tegen 32 paren. Bij het laatste WK eindigden Shilling en Baeten als 32e.  

Hovine werd op het BK tweede na Pinzaronne.

Dubbele medaillekans

Dat België met een triumviraat aan de start komt op het Europese Kampioenschap is op zich al uniek, maar het zou nog een heel pak mooier kunnen worden voor ons land.

 

Een maand geleden waande België zich al even een kunstschaatsland. Toen eindigden Hendrickx en Pinzarrone respectievelijk als tweede en vierde in de Grand Prix-finale, een prestigieuze wedstrijd met de zes beste kunstschaatsers ter wereld.

 

Insiders als Kevin Van der Perren (ex-topkunstschaatser en nu coach) voorspellen nu zelfs een goede kans op een uniek een-tweetje. Met een persoonlijke topscore van 221,28 punten is Hendrickx alvast de absolute favoriete.

 

"Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar we maken ook echt wel kans op goud en zilver", vertelde de topfavoriete een tijdje geleden nog zelf over haar conculega Nina Pinzaronne. 

Kan Pinzaronne haar landgenote al bedreigen?

Belgische bedreigingen

Voor Hendrickx en Pinzarrone valt er alvast een groot deel van de voornaamste concurrentie weg.

 

De Belgen moesten in het verleden vaak afrekenen met een sterk Russisch blok, maar atleten uit Rusland en Wit-Rusland zijn niet welkom op het kampioenschap. Een lopende maatregelen van de Internationale Schaatsfederatie (ISU).

 

Maar ook de Poolse Ekaterina Kurakova en titelverdedigster Anastasiia Goebanova uit Georgië mikken hoog, op papier zijn dat de twee grootste concurrentes voor onze landgenoten.

 

Goebanova, die in Rusland werd geboren en daar ook woont en traint, werd vorig jaar verrassend kampioen. Ook toen werd Hendrickx voor aanvang als de grote kanshebster gezien, maar ze pakte zilver.

 

Kan onze landgenote dit jaar revanche nemen?

Kan Loena Hendrickx haar favorietenrol waarmaken?

Waar, wanneer, hoe?

De Europese Kampioenschappen kunstschaatsen vinden plaats van woensdag tot en met zaterdag in Kaunas (Litouwen), waar de temperatuur in de nacht tot 20 graden onder nul durft te dalen.

 

Het toernooi wordt gehouden in de Zalgiris Arena. In totaal 33 rijdsters uit 24 landen hebben zich voor de wedstrijd bij de vrouwen geplaatst.

 

De eerste Belgen (Hendrickx, Hovine en Pinzarrone) komen vandaag pas in actie tijdens de korte kür, op zaterdag mogen ze het afmaken tijdens de vrije kür. Shilling en Baeten zorgen op vrijdag voor een tussendoortje.

 

Bekijk het volledige schema hieronder.

Woensdag 10/01   

  • 12u: korte kür paren   
  • 16u: korte kür mannen


Donderdag 11/01   

  • 11u30: korte kür vrouwen (met Hendrickx, Hovine en Pinzarrone)   
  • 18u00: vrije kür paren


Vrijdag 12/01   

  • 11u45: ritmedans ijsdans (met Shilling/Baeten)   
  • 17u00: vrije kür mannen

 

Zaterdag 13/01   

  • 12u00: vrije kür vrouwen (met Hendrickx, Hovine en Pinzarrone)   
  • 17u30: vrije dans ijsdans
Gerelateerd: