Ga naar de inhoud

Wat een weelde: Loena Hendrickx en Nina Pinzarrone liggen op medaillekoers in de Grand Prix-finale

 vr 8 december 2023 13:45
Loena Hendrickx en Nina Pinzarrone
Loena Hendrickx en Nina Pinzarrone.

Loena Hendrickx en Nina Pinzarrone zijn goed begonnen aan de Grand Prix-finale kunstschaatsen in Peking (Chn). Enkel wereldkampioene Kaori Sakamoto doet voorlopig beter. Na een zware val op training reed Hendrickx met een grote tape op haar rug. "Ik twijfelde zelfs of ik wel kon meedoen", zegt ze.

Op het WK na is de Grand Prix-finale de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De beste 6 kunstschaatssters nemen het tegen mekaar op.

 

Met gevestigde waarde Loena Hendrickx (24) en opkomend talent Nina Pinzarrone (17) staan er dit weekend twee Belgische deelneemsters op het ijs.

 

Pinzarrone mocht de spits afbijten in de imposante ijshal van Peking. Ze pakte uit met een mooie, klassieke en zuivere korte kür, enkel haar slotsprong liep niet helemaal zoals gepland.

 

De Belgische kampioene werd beloond met 66.72, een persoonlijk record voor de jonge kunstrijdster.

 

Hendrickx liet zich op een foutje betrappen. De vice-Europese kampioene had enige moeite met haar drievoudige flip.

 

Daarna pakte Hendrickx uit met haar dynamische en moderne choreo, waarin ze weer de jury opzocht.

 

Met 73.25 moet Hendrickx voorlopig alleen wereldkampioene Kaori Sakamoto voor zich dulden. Morgen staat de vrije kür op het programma in Peking, dan worden de medailles verdeeld.

 

(lees voort onder de uitslag)

GP-finale in Peking: uitslag korte kür
1. Kaori Sakamoto (Jap) 77.35 ptn
2. Loena Hendrickx 73.25
3. Nina Pinzarrone 66.72
4. Hana Yoshida (Jap) 60.65
5. Rion Sumiyoshi (Jap) 58.63
6. Isabeau Levito (VS) 56.53

Vorig jaar werd Loena Hendrickx 3e in de GP-finale, Nina Pinzarrone doet voor het eerst mee.

Ik ben zwaar gevallen op training en twijfelde of ik wel zou kunnen meedoen.

Loena Hendrickx

Het heeft maar weinig gescheeld of Loena Hendrickx had dit weekeinde niet meegedaan aan de Grand Prix-finale in het kunstschaatsen. Pas na intensieve fysiotherapeutische behandeling kon onze landgenote deelnemen in China.

 

"Ik ben tijdens de training na een drievoudige lutz zwaar gevallen", vertelde ze tijdens de persconferentie in de catacomben van het National Indoor Stadium in Peking.

 

"Ik kon niet meer bewegen. Toen twijfelde ik of ik wel zou kunnen meedoen. Dat ik hier nu sta, is uitsluitend te danken aan de fysiotherapeute."

 

De rug van Hendrickx was bij het korte programma ruim voorzien van tape om pijn te voorkomen en het bovenlichaam te stabiliseren. Na die valpartij van een week geleden was Hendrickx verrast dat haar programma zo hoog werd gewaardeerd. 

 

Nina Pinzarrone was alleen al "blij" om in Peking te mogen schaatsen. "Trots en gelukkig, dat ben ik. Ik vind het geweldig om op deze wijze geschiedenis voor België te schrijven."

BEKIJK: De vrije kür van Nina Pinzarrone en Loena Hendrickx

Nina Pinzarrone vanaf 25'30", Loena Hendrickx vanaf 38'25".

Gerelateerd: