Ga naar de inhoud

Koning Filip opent 40e editie Special Olympics: "Eerst medailles halen, daarna feesten"

 do 9 mei 2024 13:20
De Spelen voor atleten met een verstandelijke beperking lopen tot en met zaterdag.
La Louvière is de gaststad van deze editie. Marjorie Carpréaux ontstak met een deelnemer het vuur.

La Louvière is in dit verlengde Hemelvaartweekend de gaststad van de Special Olympics Nationale Spelen. Gisteravond vond de openingsceremonie plaats voor het jaarlijkse event met 3.400 atleten met een verstandelijke beperking. Basketbalster Marjorie Carpréaux ontstak samen met een deelnemer het vuur. Koning Filip verklaarde de 40e editie "officieel geopend". 8.000 toeschouwers zagen dat het goed was.

Jan Vekemans is een van de deelnemers. Hij vindt de Special Olympics een belangrijk event: "Omdat we dan in de aandacht staan, want de G-sport wordt veel te weinig in de aandacht gebracht."

Hij heeft een speciale rol in de ceremonie: "Ik mag een zin van de eedaflegging zeggen: "Ik strijd om te winnen: mocht ik niet winnen, mogen mijn pogingen moedig, respectvol en eerlijk zijn.""

De Nationale Spelen leven ook dankzij de vele vrijwilligers, 2.000 per dag. Christine Arys is er al jaren een van. "Ik ben er heel toevallig ingerold dankzij een buurvrouw. Haar dochtertje had het syndroom van Down. Ik ben eens gaan kijken en was zo onder de indruk. De inclusie voor iedereen in de maatschappij is super."

De oudste vrijwilliger is Yvon Clément, die er van bij het begin bij was en al meer dan 40 jaar meedraait. "De eerste Spelen waren in 1980 in Nijvel. Ik heb toen een vriendschap teruggekregen die ik nooit had verwacht."

"Ik ben begonnen met een vinger te geven, dan een hand en ten slotte mijn arm. Ik ben nu 44 jaar vrijwilliger en ga het voor altijd blijven doen."

(lees voort onder foto)

Voor de deelnemers gaan sport en plezier hand in hand: "Ik wil medailles halen", zegt Edwin Lamertyn. "En daarna feesten."

Koning Filip maakte dat feest gisteren alvast compleet. Hij opende de Spelen officieel en zag hoe voormalig Belgian Cat Marjorie Carpréaux samen met een Special Olympics-atleet het vuur ontstak.

Eerder op de dag liep de Vlam van de Hoop door de straten van La Louvière onder leiding van Rosalia en Stéphane, de gezichten van de Spelen.

Vanaf vandaag beginnen de sportwedstrijden in 20 disciplines op 10 locaties voor de 3.400 deelnemers. Zaterdag sluiten de Spelen af met de slotceremonie.