Ga naar de inhoud

Matthias Casse, Belgian Cats en Lotte Kopecky maken kans op Vlaams Sportjuweel

 wo 6 december 2023 12:50
" "
De Belgian Cats wonnen voor het allereerste keer het EK.

Op donderdag 14 december reikt de Vlaamse overheid zijn sportprijzen van 2023 uit in de Docks Dome in Brussel. Vandaag maakte ze de genomineerden bekend voor de 4 Vlaamse Sportjuwelen. Je kan de prijzen maar 1 keer in je carrière winnen.

De meest vooraanstaande prijs is die van de Beste Topsportprestatie. Judoka Matthias Casse, de Belgische basketbalvrouwen en wielrenster Lotte Kopecky komen daarvoor in aanmerking. De winnaar volgt wielrenner Remco Evenepoel op.

Casse blonk dit jaar uit met goud op de Masters en zilver op het WK, de Belgian Cats werden in juni Europees kampioen basketbal en Lotte Kopecky schitterde zowel op de weg als op de wielerpiste. Kopecky werd onder meer wereldkampioene op de weg, maar veroverde ook WK-pistegoud in de afvalling en puntenkoers.

De Vlaamse Sportjuwelen onderscheiden zich van andere sportprijzen door hun unieke categorieën. Zo wordt naast de absolute topsportprestaties ook de brede, vaak minder zichtbare omkadering beloond én de maatschappelijk kracht van sport gevierd.

Zowel iedereen die excelleert in de Vlaamse topsportwereld, als iedereen die sport en beweging inzet om onze maatschappij te verbeteren, maakt kans op een Vlaams Sportjuweel.

Naast de prijs voor Beste Topsportprestatie zijn er ook trofeeën voor de Beste Topsportcoach, de Beste Topsportversterker en het Warmste Sportinitiatief. Bij de coaches gaat het tussen Jorik Hendrickx (kunstschaatsen), die zijn zus Loena traint, Rachid Meziane (basketbal), die de Belgian Cats leidt, en Carlos Prendes (kajak), de coach van de Red Torpedoes.

Het DoCoLab van de UGent, dat onderzoekt voert naar dopinggebruik, psycholoog Els Snauwaert en sportjournalist Inge Van Meensel komen in aanmerking voor de prijs van Beste Topsportversterker.

Voor het Warmste Sportinitiatief gaat het tussen de KAA Gent Foundation, FriS en de KV Zuun Academie, beiden uit Sint-Pieters-Leeuw.

Onze Sporza-collega Inge Van Meensel.

Genomineerden 2023:

  • Beste Topsportprestatie
    - Matthias Casse (judo)
    - Belgian Cats (basketbal)
    - Lotte Kopecky (wielrennen)
  • Beste Topsportcoach
    - Jorik Hendrickx (Loena Hendrickx, kunstschaatsen)
    - Rachid Meziane (Belgian Cats, basketbal)
    - Carlos Prendes (Red Torpedoes, kajak)
  • Beste Topsportversterker
    - DoCoLab UGent (labo, onderzoek naar doping)
    - Els Snauwaert (psycholoog)
    - Inge Van Meensel (sportjournalist)
  • Warmste Sportinitiatief
    - FriS (Sint-Pieters-Leeuw)
    - KAA Gent Foundation (Gent)
    - KV Zuun Academie (Sint-Pieters-Leeuw)