Ga naar de inhoud

Stefan Küng doet eerste keer verhaal van bloederige val en zit met mysterie: "Waar is mijn trouwring?"

 di 14 november 2023 11:44
Stefan Küng
Stefan Küng komt zwaar gehavend over de finish.

De beelden waren huiveringwekkend. Stefan Küng zorgde ongewild voor hét meest besproken moment van het EK wielrennen door tijdens de tijdrit vol in dranghekken te rijden en nadien (volledig bebloed) te finishen. Recent deed de onfortuinlijke Zwitser voor het eerst zijn verhaal: "Ik herinner me niets meer van alles wat nadien gebeurde."

Joshua Tarling pakte goud, Wout van Aert moest vrede nemen met brons en  Stefan Küng... was de grote pechvogel van het EK tijdrijden in Nederland.

 

De Zwitserse sneltrein leek op weg naar een medaille, maar op enkele kilometers van de finish reed een hypergefocuste Küng vol in de dranghekken langs de kant van de weg.

 

Ondanks de zichtbaar zware lichamelijke tol - Küng bloedde als een rund onder zijn gebroken helm - reed hij de tijdrit tóch nog uit. Waanzin, eigenlijk. De virale finishbeelden leken wel uit een horrorfilm te komen.

 

Achteraf kreeg de Zwitserse wielerbond bakken kritiek omdat ze Küng niet uit koers hadden genomen. De medische balans: een hersenschudding, een gebroken jukbeen en meerdere breuken in de hand.

Een kleine twee maanden na de feiten deed Küng tegenover de Zwitserse staatsomroep SRF voor het eerst zijn verhaal over de noodlottige gebeurtenis.

 

"Het probleem zat bij de begeleiding", evalueert hij. "Tijdens een tijdrit ben ik eigenlijk blind. Ik kan maar een paar meter vooruit kijken door mijn positie en moet vertrouwen op de instructies vanuit de volgwagen."

 

"We hebben de beelden samen nog eens opnieuw bekeken, maar het gebeurde allemaal heel snel. In een tijdrit leg ik in enkele seconden 50 à 60 meter af, dus bij een foutje lig ik meteen op de grond voor ik het goed en wel besef."

Stefan Küng
Stefan Küng: "Tijdens een tijdrit rijd ik eigenlijk blind."

Spoorloze trouwring

Naast een litteken op zijn hoofd hield Küng, die de Zwitserse bond niks kwalijk neemt, trouwens ook nog emotionele pijn over aan zijn val.

 

De renner van Groupama-FDJ speelde namelijk een gekoesterd voorwerp kwijt tijdens de chaos die volgde.

 

"Mijn trouwring is weg", baalt Küng. "Vreemd, want op de finishbeelden draag ik hem nog steeds om mijn vinger. Maar toen ik in Sankt Gallen mijn gips liet verwijderen, zat hij er niet meer."

 

"Ik heb ernaar gevraagd bij de verschillende dokters die me behandelden, maar zonder resultaat. Misschien hebben ze hem er in het ziekenhuis afgeknipt omdat mijn vingers opzwelden. Ik weet het sowieso niet meer, want van die periode herinner ik me niks."

 

Ondertussen is Küng hersteld van zijn blessures. Hij bereidt in Spanje het nieuwe seizoen voor, waar zijn hoofddoelen de voorjaarsklassiekers, de Olympische Spelen en het WK in eigen land zullen zijn.

Gerelateerd: