Ga naar de inhoud

Voor het eerst in 5 jaar geen Belgische judo-medaille op EK: "Geen drama voor de Spelen, wel een wake-upcall"

 ma 6 november 2023 17:11
Dirk Van Tichelt op training met Matthias Casse

Het EK judo heeft niet gebracht waar de Belgische delegatie op gehoopt had: ons land keerde voor het eerst sinds 2017  met lege handen terug naar huis. Een bevreemdende vaststelling met het oog op de nakende Olympische Spelen, maar reden tot paniek is er nog niet volgens Dirk Van Tichelt. "Een medaille in Parijs is nog altijd realistisch", nuanceert de ex-judoka.

Het was zondagavond toch even knipperen met onze ogen: voor het eerst sinds 2017 sloten de Belgische judoka's het EK zonder een medaille af. Geen ideaal scenario met de Olympische Spelen in Parijs voor de deur. 

 

Toch roept voormalig judoka Dirk Van Tichelt op tot kalmte: "Dit is een wake-upcall voor de Belgen, maar ik denk niet dat het een groot probleem is."

 

"Natuurlijk verwacht iedereen dat de Belgen met medailles naar huis terugkeren, maar Matthias Casse  en Jorre Verstraeten zijn er dichtbij geweest", zalft Van Tichelt. "Voor hetzelfde geld hadden we zoals vorig jaar (België won 4 medailles, red.) wat meer geluk en spreken we nu andere taal."

 

Op papier was Casse favoriet in zijn kamp om de derde plaats, maar zijn tegenstander pakte uit met een heel goede beweging en weg was het brons. "Het gaat gewoon heel snel op de tatami."

De Belgen maken dit beter nu mee dan dichter bij de Spelen

Dirk Van Tichelt

Volgens de ex-judoku is deze prestatie dan ook niet nefast voor de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar.

 

"Een medaille op de Spelen is zeker nog realistisch. Iedere judoka die zich kwalificeert voor Parijs maakt wel degelijk kans op eremetaal. Dus ook zeker de Belgen, die met een grote groep naar Parijs zullen afzakken", klinkt het hoopvol.

 

Deze opdoffer hoeft dus alvast niet gedramatiseerd te worden, volgens Van Tichelt. "De Belgen maken dit beter nu mee dan dichter bij de Spelen, nu hebben ze nog tijd om rustig de nodige aanpassingen te doen. We moeten zeker niet in paniek raken."

 

Benieuwd of de Belgen de rollen kunnen omdraaien in Parijs.

Gerelateerd: