Ga naar de inhoud

EK JUDO: Jorre Verstraeten grijpt nipt naast brons na uitputtingsslag in kleine finale

 vr 3 november 2023 17:05
Jorre Verstraeten in actie (archief).

Op de eerste dag van het EK judo kwamen meteen vijf Belgen in actie. Jorre Verstraeten kwam het dichtst bij een medaille, maar in de categorie tot 60 kilogram verloor hij zijn kamp om brons in de extra tijd door een derde bestraffing. Zo eindigt Verstraeten als vijfde.

Jorre Verstraeten (IJF 13) is er net niet in geslaagd een bronzen medaille te behalen in de categorie tot 60 kilogram op het Europees kampioenschap judo in het Franse Montpellier. Hij greep zo naast een vierde EK-brons, na 2019, 2020 en 2022.

 

De 25-jarige Verstraeten en de 21-jarige Fransman Romain Valadier-Picard (IJF 16), aangemoedigd door de eigen supporters, zorgden voor een evenwichtige kamp op de tatami. Beide judoka's kregen elk twee bestraffingen vanwege passief judo.

 

In de golden score liep Verstraeten uiteindelijk nog tegen nog een bestraffing aan, waardoor Valadier-Picard zegevierde.

 

Een scheidsrechterlijke beslissing die niet onbesproken bleef. Verstraeten had volgens het reglement zelf een score moeten krijgen in de extra tijd en de Fransman kwam daarnaast ook enkele keren goed weg bij het begaan van een potentiële fout.

 

In zijn eerste kamp van de dag kreeg Verstraeten, vrij in de eerste ronde, tegen de Turk Salih Yildiz (IJF 17) twee bestraffingen achter zijn naam, om uiteindelijk met ippon aan het langste eind te trekken. In de kwartfinales moest Verstraeten zijn meerdere erkennen in de Rus Ramazan Abdulaev (IJF 21), na een derde bestraffing in de golden score.

 

Verstraeten overmeesterde vervolgens de Italiaan Andrea Carlino (IJF 62) met een snelle ippon in de herkansingen. Daarna bleek Romain Valadier-Picard nipt te sterk.   

 

Eerder op de dag strandden Loïs Petit (IJF 76) en Ellen Salens (IJF 43) in de eerste ronde van de -48 kg. Ook Mina Libeer (IJF 22) sneuvelde in de eerste ronde van de klasse tot 57 kg. Amber Ryheul (IJF 24) ging er in de categorie tot 52 kg eveneens meteen uit.  

Belgen op EK judo 2023

mannen
-60 kg Jorre Verstraeten 5e
-73 kg Abdul Malik Umayev 2e ronde - out
-81 kg Matthias Casse 5e
  Jarne Duyck 2e ronde - out
-90 kg Sami Chouchi 2e ronde - out
  Karel Foubert 1e ronde - out
-100 kg Toma Nikiforov 2e ronde - out
vrouwen
-48 kg Ellen Salens 1e ronde - out
  Lois Petit 1e ronde - out
-52 kg Amber Ryheul 1e ronde - out
-57 kg Mina Libeer 1e ronde - out
-78 kg Vicky Verschaere 1e ronde - out

EK judo: 3 november

17:03

Verstraeten vijfde

Jorre Verstraeten heeft net naast een eerste Belgische medaille gegrepen in de categorie tot 60 kilogram. Verstraeten verloor zijn kamp om brons tegen de Fransman Valadier Piccard in de extra tijd door een derde bestraffing voor passief judo. Zo eindigt Verstraeten als vijfde.

13:55

Verstraeten blijft op medaillekoers

Jorre Verstraeten heeft snel een einde gemaakt aan zijn herkansingskamp richting een bronzen medaille. Hij hield de Italiaan Andrea Carlino in een houdgreep, een ippon waard.

13:16

Brons hoogst haalbare voor Verstraeten

Een vroege bestraffing doet Jorre Verstraeten de das om in zijn kwartfinale. Tegen de Rus Abdulaev was hij de Belg zo snel op zijn hoede. Halfweg de kamp kregen beide heren een waarschuwing voor te passief judo. Verstraeten kon zich dan ook geen straf meer veroorloven en zocht de winnende worp. Zonder succes. In de golden score kregen beide heren nog eens een bestraffing. Einde wedstrijd, brons is het hoogst haalbare voor Verstraeten.

12:23

Jorre Verstraeten zet moeilijke situatie recht

Met nog 22 seconden op de klok zag het er niet goed uit voor Jorre Verstraeten. Tegen de Turk Salih Yildiz stond hij twee straffen in het krijt. Verstraeten vond maar geen oplossing om zijn tegenstander zijn verdediging te omzeilen. Tot hij plots uitpakte met een prima worp, goed voor ippon. Onze landgenoot stoot zo door en neemt het later op tegen Abdulaev.

11:48

Ook Libeer en Salens sneuvelen in eerste ronde

In de categorie tot 57 kilogram trof Mina Libeer de Italiaanse Toniolo. Ook Libeer kreeg snel twee bestraffingen en zag haar tegenstander hetzelfde doen. Geen van beide judoka kreeg de andere met de rug op de mat: golden score, dan maar. Daarin probeerde onze landgenote een houdgreep, zonder succes. Na 6 minuten en 30 seconden incasseerde ze een strenge straf. Einde kamp, einde EK.


Ook Ellen Salens haar avontuur in Montpellier eindigt in ronde 1. Al vroeg in de golden score werd onze landgenote uit het toernooi geworpen door de Duitse Katharina Menz.

11:34

Vroege exit Petit na derde bestraffing

Lois Petit is meteen uitgeschakeld in de eerste ronde. Bij de categorie tot 48 kilogram trof ze een Azerbeidzjaanse. Die maakte het de Belgische erg lastig, maar Petit sleepte – ondanks al twee bestraffingen – toch een golden score uit de brand. Daar kon ze na bijna 5 minuten een derde straf niet vermijden, wat meteen ippon en haar exit betekende.

09:09

Verstraeten opent EK tegen Turk

Jorre Verstraeten mocht de eerste ronde van het EK judo overslaan. In de tweede ronde treft hij de Turk Salih Yildiz in de categorie tot 60 kilogram.


Bij de vrouwen komen vandaag ook Ellen Salens en Lois Petit (-48 kg), Amber Ryheul (-52 kg) en Mina Libeer (-57 kg) in actie.