Ga naar de inhoud

Lotte Kopecky of Demi Vollering: welke renster beleefde nu eigenlijk het strafste seizoen?

 do 12 oktober 2023 15:56

Kiezen is eigenlijk verliezen. Lotte Kopecky en Demi Vollering beleefden allebei een wonderjaar op de fiets. Maar welke kampioene kende het strafste jaar? Renster Justine Ghekiere en Marijn de Vries buigen zich over de vraag.

In de biografie over hun carrière zal het seizoen 2023 altijd een hoofdstuk zijn met gouden letters. Lotte Kopecky en Demi Vollering leken wel aan een constant opbod van resultaten bezig.

 

Onze landgenote won de Ronde van Vlaanderen, verbaasde iedereen met een tweede plaats in de Tour en zette de kroon op het werk met een wereldtitel.


Haar Nederlandse ploeggenote domineerde dan weer het drieluik in de Ardennen, triomfeerde in de Tour en reed naar zilver op het WK.

Wie deed er dan straffer? Collega Justine Ghekiere en analiste Marijn de Vries maakten het mee vanop de eerste rij. Vanuit een ander perspectief komen ze allebei tot dezelfde conclusie.

 

"Als je kijkt naar alles over hele jaar door vind ik dat Lotte op één staat", aldus Ghekiere, die deel uitmaakte van de Belgische WK-ploeg.

 

"Ze toonde zich zó allround... Zelfs in de Tour, waar niemand had verwacht dat ze zo goed bergop zou rijden. Daarom plaats ik Lotte toch een trapje hoger dan Vollering."

 

De Vries knikt: "Vollering kende een fantastisch seizoen, maar Kopecky was onbetwistbaar dé renster van het seizoen. Ik heb het hele jaar mijn ogen uitgekeken naar haar prestaties, terwijl ze zoveel op haar bord had in haar privéleven (Kopecky verloor haar broer aan zelfmoord, red.). Hoe ze daarmee omging, heb ik nog niet vaak gezien bij een atleet."

Kopecky toonde zich vaak kwetsbaar, dat raakt mensen.

Marijn de Vries

De Vries merkte overigens dat de twee rensters qua karakter naar elkaar toegroeiden het afgelopen seizoen.

 

"Het zijn allebei killers", zag de analiste. "Alleen was Vollering lang iets te veel bezig met wat de buitenwereld van haar dacht. Ze zei soms ongelukkige dingen meteen na de finish. De pers maakte dat dan groot en vervolgens had ze daar last van. Die stap moet ze nog zetten."

 

"Kopecky is na een wedstrijd meteen beheerst in wat ze zegt. Maar ik bewonder haar omdat ze dit seizoen juist opener is geworden. In wat ze voelt en hoe ze het beleeft. Kopecky toonde zich vaak kwetsbaar in haar interviews, dat raakt mensen."

Sporza Daily
Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.
165 afleveringen
Gerelateerd: