Ga naar de inhoud

Evenepoel en Kopecky hebben er weer Kristallen Fiets bij, Zweetdruppel voor Van Hooydonck

 di 10 oktober 2023 22:01
Evenepoel en Kopecky
De prijzenkast van Remco Evenepoel en Lotte Kopecky puilt stilaan uit.

Met Remco Evenepoel en Lotte Kopecky hebben we voor het 2e jaar op een rij dezelfde winnaars bij de Kristallen Fiets gekregen. Allebei werden ze in 2023 wereldkampioen, de ene tegen de tijd en de andere op de weg. Nathan Van Hooydonck kreeg de Kristallen Zweetdruppel voor de beste Belgische helper.

De minste spanning was er bij de vrouwen, want wie twijfelde eraan dat Lotte Kopecky voor het 4e jaar op een rij in de prijzen zou vallen na haar wonderjaar?

Met een wereldtitel op de weg en onder meer winst in de Ronde van Vlaanderen - om van haar 2e plaats in de Tour nog maar te zwijgen - smukte Kopecky haar palmares danig op in 2023.

 

Ook Remco Evenepoel kon zowel een regenboogtrui als een monument winnen, met Luik-Bastenaken-Luik en het WK tijdrijden. Toch verwachtte hij zelf de nodige concurrentie van groene trui Jasper Philipsen.

 

Uiteindelijk won Evenepoel met bijna 300 punten voorsprong op Philipsen. "Hier en daar wordt er gezegd dat het niet mijn beste seizoen was, wat toch altijd pijn doet", zei Evenepoel. "Maar ik heb in alle koersen altijd het maximale van mezelf gegeven."

 

De prijs voor de beste helper van het seizoen, de Kristallen Zweetdruppel, ging naar een ex-renner. Nathan Van Hooydonck was een cruciale schakel in het Toursucces van Jonas Vingegaard, maar hij moest door een hartprobleem (dat aan het licht kwam door een auto-ongeluk) zijn carrière opgeven.

Staan nog aan het begin van hun carrière: de winnaars in de categorie Belofte van het Jaar. Bij de vrouwen ging de eer naar Julie De Wilde, die onder meer brons veroverde op het WK bij de beloften. William Lecerf maakte indruk in de Ronde van de Toekomst en won als klap op de vuurpijl de Ronde van Lombardije bij de beloften.

Uitslag Kristallen Fiets (mannen)
1. Remco Evenepoel 964 punten
2. Jasper Philipsen 688
3. Wout van Aert 618
4. Arnaud De Lie 444
5. Cian Uijtdebroeks 332
Uitslag Kristallen Fiets (vrouwen)
1. Lotte Kopecky 1088 punten
2. Justine Ghekiere 606
3. Marthe Truyen 402
4. Sanne Cant 312
5. Julie Van de Velde 242

Winnaars Kristallen Fiets 2023

  • Kristallen Fiets (vrouwen): Lotte Kopecky
  • Kristallen Fiets (mannen): Remco Evenepoel
  • Kristallen Zweetdruppel: Nathan Van Hooydonck
  • Belofte van het Jaar (mannen): William Lecerf
  • Belofte van het Jaar (vrouwen): Julie De Wilde
  • Ploegleider(s) van het Jaar: Christoph en Philip Roodhooft

Kristallen Fiets 2023

21:50

Kopecky en Evenepoel volgen zichzelf op

De Kristallen Fietsen bij de mannen en de vrouwen worden in één teug uitgereikt. Bij de vrouwen is Lotte Kopecky voor de 4e keer op een rij winnares, Remco Evenepoel zit al aan 3 trofeeën.

Evenepoel haalt het voor groene trui Jasper Philipsen en Wout van Aert, Kopecky voor Justine Ghekiere en Marthe Truyen.

21:49

Ploegleider(s) van het Jaar: de broers Roodhooft

De Ploegleider van het Jaar wordt bekendgemaakt door de afscheidnemende Greg Van Avermaet, die net een emotioneel adieu heeft gehoord van zijn vrouw.

De trofee gaat uiteindelijk naar de broers Christoph en Philip Roodhooft, die met onder meer Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen heel wat triomfen konden beleven in 2023.

21:23

Kristallen Zweetdruppel voor Van Hooydonck

De Kristallen Zweetdruppel, de prijs voor de beste Belgische "helper" van het peloton, blijft bij Jumbo-Visma. Vorig jaar ging Tiesj Benoot met de eer lopen, nu is het voor Nathan Van Hooydonck. Van Hooydonck was een cruciale schakel in de Tourzege van Jonas Vingegaard, maar hij zag zijn carrière abrupt eindigen na hartproblemen.

21:12

William Lecerf beste belofte bij de mannen

William Junior Lecerf wordt volgend jaar prof bij Soudal-Quick Step, maar in zijn laatste jaar als belofte pikt hij toch nog de trofee voor Belofte van het Jaar weg. "Misschien heeft mijn winst in de Ronde van Lombardije de doorslag gegeven", zegt Lecerf over de nipte zege in verkiezing tegenover Sente Sentjens.

21:10

Julie De Wilde is Belofte van het Jaar

Met Julie De Wilde kennen we een eerste laureaat. Ze is verkozen tot Belofte van het Jaar. De 20-jarige renster van Fenix-Deceuninck won afgelopen jaar onder meer de Flanders Diamond Tour.

"Maar mijn bronzen medaille op het WK voor beloften springt er toch uit", zegt De Wilde.