Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 17  /  21 - Selva di Val Gardena - Passo del Brocon
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Tactische keuzes bij Alpecin-Deceuninck frustreren Iljo Keisse: "Ze maakten het voor iedereen moeilijk"

 wo 8 mei 2024 18:45
Iljo Keisse heeft zijn bedenkingen bij de tactiek van Alpecin-Deceuninck.
Iljo Keisse heeft zijn bedenkingen bij de tactiek van Alpecin-Deceuninck.

Een bijna zekere sprinterskans die toch in het mandje van de aanvallers belandt. De ontknoping van rit 5 in de Giro en de tactische beslissingen onderweg zorgden voor stof tot nadenken bij de teams van de snelle mannen. "Allemaal moeten we vanavond in de spiegel kijken."

"Er was geen samenwerking tussen de sprintersploegen. Het waren ook niet de vier minsten die voorop reden. De laatste 20 kilometer waren in dalende lijn en hadden ze ook meewind. Dan kan zoiets al eens gebeuren", opent Iljo Keisse, ploegleider bij het Soudal - Quick Step van Tim Merlier.

 

"Welke ploeg heeft het slimst gereden? Niemand. Ik denk dat we onszelf niets te verwijten hebben. We deden wat we konden en moesten doen."

 

"We hebben ook niet gegokt, zelfs niet wanneer Alpecin-Deceuninck ons het leven zuur maakte op de klim. Daarna zijn we onmiddelijk weer begonnen. Alle sprintersploegen moeten vanavond toch in de spiegel kijken."

Ik vind de manier van koersen bij Alpecin-Deceuninck heel frustrerend. 

Iljo Keisse (ploegleider Soudal-Quick Step)

Alpecin-Deceuninck koerste bijzonder voortvarend, rekende de vroege vlucht snel in en gaf zo ruimte voor een tweede ontsnapping.

Zullen de sprintersploegen hier lessen uit trekken voor de volgende kansen?

 

"Laat ons hopen. Ik vind de manier van koersen bij Alpecin-Deceuninck heel frustrerend. Ze hebben het iedereen moeilijk gemaakt. Ze hebben zelf een goede sprinter en kans om te winnen, maar hebben er nu niets aan. Maar goed, na de analyse zal wel duidelijk worden wie in fout was."

 

"De koers is gedaan... Het was een mooie kans. Die hadden we Tim Merlier graag gegeven. Wij hebben al gewonnen, dus is het aan anderen om hetzelfde te doen nu", besluit Keisse.

 

Ook Merlier stelde zich vragen bij de aanpak van Alpecin-Deceuninck. "Het is een vreemde tactiek om andere renners er bergop af te rijden. Zo hebben ze zichzelf dood gedaan, denk ik."

 

"Dan zie je wat er gebeurt", ging Merlier verder. "Als je niet goed samenwerkt, dan heb je een vlucht die vooruit blijft."

Van Hecke (Alpecin-Deceuninck): "Begrijp dat andere ploegen zich afzijdig houden"

Ook in het kamp van Alpecin-Deceuninck keken ze in de eerste plaats naar de sterkte van de kopgroep die voorop bleef.

 

"Ze werkten goed samen en in het peloton keken ze misschien iets te veel naar ons. Dat gebeurt soms, hé", vindt ploegleider Preben Van Hecke. 

 

"Je kan de schuld leggen bij onze tactiek, maar ook bij die van de andere ploegen. Ik begrijp hen ook wel dat ze zich afzijdig houden als wij hun sprinters er proberen af te rijden bergop."

 

"Al vond ik dat Lidl-Trek en ook Soudal-Quick Step nog wel wat aanwezig waren daarna. Soms zijn de vluchters gewoon te sterk. Het is een gemiste kans en het was heel stil op de bus", bekent Van Hecke. 

Gerelateerd: