Ga naar de inhoud

Plan voor betere arbitrage goedgekeurd: meer semiprofs, hogere vergoedingen en speciaal beloningssysteem

 di 10 oktober 2023 16:37
Arbitrage
De scheidsrechters halen hun slag thuis.

De Pro League heeft met de voetbalbond een akkoord bereikt over het strategische plan om de kwaliteit van de arbitrage te verbeteren. Er wordt onder meer ingezet op een hogere kwaliteit van de VAR, transparantere communicatie en betere opleiding en begeleiding van de scheidsrechters.

Het plan is uitgetekend door het Professional Refereeing Department (PRD) van de KBVB, maar omdat de Pro League de arbitrage mee financiert, moest ook zij hiervoor goedkeuring geven.

 

"Al onze clubs zijn vragende partij om de kwaliteit van de arbitrage te verbeteren", zegt Lorin Parys, CEO van de Pro League.

 

"We zijn tevreden dat er nu hiervoor een plan is. De clubs zijn bereid om extra geld te investeren, dat onder meer gaat naar de vorming en opleiding van jonge refs, technologische ondersteuning en monitoring en begeleiding."

 

"In ruil verwachten we een kwaliteitsvolle arbitrage en efficiënte organisatie, die oordeelkundig met de middelen omspringt."

 

Een van de maatregelen is dat het aantal semiprofessionele refs van 12 naar 16 wordt opgetrokken. Ook de wedstrijdvergoedingen worden verhoogd. Zo krijgen de videorefs zelfs een verdubbeling, iets waarvoor de scheidsrechters onlangs nog op de barricaden stonden.

 

Daarnaast staat er ook nog een speciaal beloningsmechanisme in de steigers. "We werken dit seizoen een systeem uit waarbij we op basis van resultaat een groepsbonus uitkeren", zegt Parys.

 

"Concreet: als bijvoorbeeld het vooral afgesproken percentage correcte beoordelingen van key moments of het aantal correcte VAR-interventies wordt gehaald, komt de Pro League met een extra bonus over de brug."

Overzicht nieuwe wedstrijdvergoedingen
functie oude vergoeding nieuwe vergoeding
scheidsrechter JPL 2.000 euro 2.200 euro
assistent JPL 850 euro 950 euro
4e ref JPL 350 euro 415 euro
VAR JPL 450 euro 880 euro
assistent-VAR JPL 200 euro 400 euro
operator JPL 200 euro 230 euro
     
scheidsrechter CPL 550 euro 615 euro
assistent CPL 275 euro 302,5 euro
4e ref CPL 200 euro 220 euro