Ga naar de inhoud

Pro League stelt beleidsplan Football & Social Responsibility voor: "Moeten onze kracht aanwenden"

 di 26 september 2023 17:13

In het stadion van AA Gent heeft de Pro League haar beleidsplan Football & Social Responsibility voorgesteld. Met het beleidsplan wil de liga van Belgische profclubs met duidelijke doelen en verwachtingen werken aan de maatschappelijke rol die voetbal kan opnemen. In vijf pijlers wordt de maatschappelijke visie van de Pro League geconcretiseerd.

De pijlers - inclusie, gelijkwaardigheid, toegankelijkheid, welzijn en gezondheid en ecologische duurzaamheid - werden uitvoerig onderzocht door externe bureaus.

 

Tijdens de voorstelling wisselden actoren rond het voetbal - politici, Community Officers van clubs en hoofden van belangenorganisaties - verhalen en best practices uit.

 

Omdat voetbal een doorsnede is van de samenleving, heeft het alle mogelijkheden en eigenlijk de plicht om een positieve rol te spelen in de samenleving. Het is voor de Pro League de eerste keer dat het dit soort beleidsplan maakte.

 

"Voetbal heeft een grote verantwoordelijkheid door de impact die het heeft op de samenleving. We moeten die kracht aanwenden", verklaarde CEO Lorin Parys.

 

De Pro League neemt zich in het beleidsplan voor om op alle vlakken de sociale rol op te nemen die komt met de reikwijdte van de sport in België.

 

Of het nu gaat om toegankelijkheid in het stadion, de mogelijkheid voor iedereen om van voetbal in al haar vormen te genieten, of sociaal werk met kansarme groepen.

 

Tegelijk wil het ook aan duurzaamheid werken: de CO2-uitstoot moet omlaag en duurzamere materialen moeten aangewend worden.

 

Per pijler zijn er indicatoren en doelen aangebracht. Dit om zowel de liga als de buitenwereld in de mogelijkheid te stellen het beleid te evalueren.

 

"We hebben ons op die manier kwetsbaar opgesteld. Als we ons werk niet genoeg doen de komende jaren, zal dat aantoonbaar zijn", aldus Parys.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Oproep tot interministeriële conferentie

Lorin Parys, CEO van de Pro League, heeft eveneens opgeroepen tot een interministeriële conferentie voor betaald voetbal. "België heeft dit nodig, niemand heeft op dit moment een globale visie op alle domeinen van het profvoetbal", aldus Parys.

 

Tijdens het slotgesprek op de voorstelling van het beleidsplan Football & Social Responsibility, stelde de CEO vast dat het in België moeilijk is om een overzicht te krijgen op alles wat voetbal beslaat. Zo is het ook ingewikkeld om tot een globale visie te komen vanuit een overheid, de reden ook waarom de Pro League het beleidsplan opstelde.

 

"We hebben linken met bijna elk beleidsdomein en we komen met bijna elk beleidsniveau - lokaal tot federaal - in aanraking. Niemand houdt het globaal plaatje in het oog", vertelde hij.

 

Tijdens zo'n interministeriële conferentie zou er sneller overlegd en beleid uitgestippeld kunnen worden. Caroline Gennez (Vooruit), federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, was aanwezig tijdens het panelgesprek en vond het voorstel van Parys een goed idee.

 

"We moeten af van de drempels." Het leek voor haar een goed idee om het sociaal contract dat vanuit het profvoetbal voorgesteld wordt, uit te breiden naar de KBVB en de regionale vleugels.