Ga naar de inhoud

Hoofdredacteur van Bahamontes typeert legendarische renner: "Haat voor kasseien en geur van bier en frieten"

 di 8 augustus 2023 20:22
Federico Bahamontes.

Zijn klimkunsten in grote rondes waren genoeg om hem een legendarische status op te leveren. Maar Federico Bahamontes deed daar nog een schepje bovenop en kleurde de koers met unieke verhalen. Zo is er de mythe van het ijsje in de Tour. "Al circuleren er drie versies en is er maar één de juiste", deelt Jonas Heyerick, hoofdredacteur van het gelijknamige magazine.

11 ritzeges in de grote rondes, 1 keer eindwinst in de Tour en 8 keer de beste klimmer van de wereld in de Rondes van Frankrijk en Spanje. Een palmares om u tegen te zeggen.

 

Maar dat was niet het enige wat voor magie zorgde rond de naam van Federico Bahamontes. "Het feit dat hij zo goed kon klimmen en al de rest eigenlijk niet", is een eerste vleugje karakter, weet Jonas Heyerick.

 

Zijn faam maakte hij ook door unieke verhalen, zoals "het ijsje". "Als je nu op zijn naam zoekt voor het ijsjesverhaal, kom je drie versies tegen", vertelt de hoofdredacteur van magazine Bahamontes.

 

"Hij is niet gestopt om een ijsje te eten en is ook niet gestopt om zijn concurrenten te overbluffen op een klim. Er waren gewoon twee spaken in zijn wiel kapot en moest op de top staan wachten. Hij had een kwartier voorsprong, dus hij vond er niets beters op om bij een ijskar een bolletje te gaan halen", werkt hij fantasietjes de wereld uit.

 

"In de afdaling verloor hij 12 minuten en zo kwam hij pas als 25e binnen."

Hij haatte kasseien en kwam niet graag naar België.

Jonas Heyerick

Wat ook typisch Bahamontes was: als er geen bergen en zonneschijn waren, kelderde zijn goesting om te koersen.

 

"Hij kickte enkel op grote rondes", zegt Heyerick. "De klassiekers reed hij echt niet graag."

 

"Hij haatte kasseien en kwam niet graag naar België. Hij vond dat het overal stonk naar bier en frieten langs het parcours. Hij bleef dus weg, ook al betaalden ze hem veel."

 

"Dat zorgde er toch voor dat zijn palmares tamelijk klein was voor zo'n grote renner."

 

Al liet de eerste Spaanse renner ooit die de Tour won dat niet aan zijn hart komen.

Gerelateerd: