Ga naar de inhoud

Na de zoveelste zilveren medaille: wat gaat er nu om in het hoofd van Wout van Aert?

 ma 7 augustus 2023 07:03

Wéér net niet. Voor de zoveelste keer in enkele jaren tijd moest Wout van Aert op een groot moment genoegen nemen met een zilveren medaille.  Hoe frustrerend is dat voor een geboren winnaar? Zijn mental coach Rudy Heylen neemt ons mee in het hoofd van Van Aert.

Bijna het volledige peloton is stikjaloers op zijn palmares, maar wat als...

 

Wout van Aert de voorbije drie jaar tijdens enkele hoogdagen niét botste op één tegenstander die net iets beter was? Dan stonden er enkele klassiekers en regenboogtruien meer op de erelijst.

 

"Ik heb net iets te veel zilver in mijn kast liggen", zuchtte onze landgenoot twee jaar geleden al na het WK tijdrijden.

 

Gisteren kwam daar dus nog een exemplaar bij - een vervelende vloek die blijft duren, dus. Velen zouden zich na een zoveelste gemiste kans verliezen in frustraties en overpeinzingen.

 

Maar is dat bij Van Aert ook het geval?

 

"Wout is natuurlijk een heel nuchtere en analytisch sterke mens", weet zijn mental coach Rudy Heylen. "Als hij het afgelopen WK overschouwt, zal hij weten dat er op Mathieu weer geen maat stond."

 

"En hoe is Wout dan tijdens de koers? Dat is een jongen die niet gaat tellen, maar gewoon het volle pond blijft geven tot hij over de meet is. Die sterkte moet hij vooral blijven behouden. Het gaat over de eigen inspanning en investering. Is Mathieu sterker? Dan is dat zo."

Wout van Aert en Mathieu van der Poel
Glasgow 2023: zilver voor Wout van Aert, goud voor Mathieu van der Poel

Denken vanuit actie in plaats van verhaal

Tijdens de interviews na het slagveld in Glasgow leek die evaluatie ook bij Wout van Aert al gemaakt.

 

"Ik vraag me niet af hoe mijn palmares er zonder Mathieu had kunnen uitzien", verzekerde hij tegenover de geschreven pers.

 

Volgens Heylen is het evenwel niet gegeven om bepaalde teleurstellingen zo eenvoudig een plekje te kunnen geven. Zeker als die zich - zoals bij Van Aert - op korte tijd herhalen.

 

"Het hangt heel sterk af van een persoonlijkheid", aldus de bekende mental coach, die momenteel ook voor Club Brugge werkt.

 

"Iemand die zijn buikgevoel volgt, zou het steeds moeilijker krijgen na elke tweede plaats. Want zij vertrekken steeds vanuit het verleden en bepalen op basis daarvan hun stappen in de toekomst."

 

"Wout heeft dat door zijn rationele aard minder - en dat is één van zijn grote pluspunten. Hij blijft vanuit de actie denken in plaats vanuit het verhaal. Hopelijk blijft Wout dat ook doen tot de laatste koers van zijn leven. Dan verwacht ik geen problemen om hierover te geraken."

Die tweede plaatsen zullen dus geen frustratie worden in zijn carrière.

Mental coach Rudy Heylen

Heylen benadrukt overigens dat het oké is voor Van Aert om even met die zoveelste zilveren medaille in het hoofd te zitten.

 

"Het is potverdikke nog altijd een WK, hé. Wout moet die ontgoocheling niet meteen doorspoelen - dat is een onderdeel van het verwerkingsproces. Eenmaal dat heeft plaatsgevonden, zal hij sneller klaar zijn voor de volgende koers."

En dan kan Van Aert meteen die zilveren vloek van zich proberen afschudden.
 

"Omdat Wout één van de beste renners ter wereld is, heeft hij natuurlijk te maken met een bepaalde druk vanuit de buitenwereld. Alleen: die jongen heeft zicht op waar het in het leven eigenlijk om draait. Onlangs kreeg hij nog een tweede kindje, dat zijn de échte gelukkige momenten."

 

"Die tweede plaatsen zullen dus geen frustratie worden in zijn carrière. Wout beseft dat hij een geweldig mooi beroep mag uitoefenen. Ik hoop dat hij daar, ondanks die tweede plaatsen, nog even trots op is en even hard zal blijven werken."

 

Dan volgt die gouden beloning ongetwijfeld snel.

De belangrijkste 2e plaatsen van WVA sinds 2020

  • WK tijdrijden 2020: zilver na Ganna
  • WK op de weg 2020: zilver na Alaphilippe
  • Ronde van Vlaanderen 2020: tweede na Van der Poel
  • Olympische wegrit: zilver na Carapaz
  • WK tijdrijden 2021: zilver na Ganna
  • WK veldrijden 2021: zilver na Van der Poel
  • Parijs-Roubaix 2022: tweede na Van Baarle
  • WK veldrijden 2023: zilver na Van der Poel
  • WK op de weg 2023: zilver na Van der Poel
Gerelateerd: