Ga naar de inhoud

Triest nieuws uit Oekraïne: gewichthefkampioen eerste olympiër die sterft in conflict met Rusland

 di 7 mei 2024 15:02

De oorlog in Oekraïne spaart niks of niemand. Gewichtheffer Oleksandr Pielieshenko (30), die in 2016 nog 4e werd in de gewichtsklasse tot 85 kg op de Spelen in Rio, is afgelopen zondag omgekomen. Dat heeft het Oekraïense Olympische Comité maandag bevestigd. Hij is de eerste olympïer die het leven laat in het conflict.

De 30-jarige Pielishenko werd in 2016 nog 4e in de gewichtsklasse tot 85 kg op de Spelen in Rio. Daarnaast was hij ook tweevoudig Europees kampioen. Zijn carrière had wel een schaduwkant. Zo werd hij meermaals betrapt op doping en was hij al sinds 2018 niet meer actief in competitie. 

 

"Al in het begin van de oorlog sloot Pielieshenko zich aan bij het Oekraïnse leger om zijn vaderland te verdedigen tegen de Russische bezetter. Gisteren ontvingen we het trieste nieuws van zijn overlijden," schreef het Oekraïense Olympische Comité. 

 

Ook de Oekraïense gewichthefbond stond stil bij het overlijden van de gewichtheffer en plaatste een foto op Instagram: "Met groot verdriet delen wij mee dat het hart van de waardige sportkampioen en tweevoudig Europees kampioen Oleksandr Pielieshenko is gestopt met kloppen. We betuigen onze oprechte deelneming aan de familie en iedereen die Oleksandr heeft gekend."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Russische atleten welkom in Parijs?

Een andere Oekraïense olympiër, Vladyslav Heraskevytsj, die uitkomt in het Skeleton,  deelde mee dat er nu zo'n 450 Oekraïnse professionele sporters overleden zijn in de oorlog. 

 

"Deze mensen zouden sport moeten ontwikkelen in ons land en hun leven moeten leiden, maar nu worden ze gedood," zei de skeletonracer. "Tegelijkertijd doen Russische atleten die de oorlog steunen nu mee aan internationale sporten. Ik kan niet begrijpen hoe dat mogelijk is. Dat is waanzin". 

 

Zo werpt Heraskevytsj de vraag weer op of de Russische atleten van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wel mogen deelnemen als neutrale atleten aan de Olympische Spelen in Parijs. 

 

Het IOC verwacht dat er tussen de 36 en 54 Russische atleten zich zullen kwalificeren voor de Spelen. Wat wel al zeker is, is dat Russen die de oorlog in Oekraïne openlijk steunen niet zullen mogen meedoen aan de competitie. 

 

De Russen die wel welkom zijn in Parijs krijgen wel enkele restricties opgelegd. Zo mogen ze de openingsceremonie niet bijwonen, de vlag en het volkslied niet gebruiken en niet deelnemen aan teamsporten. Dit geldt ook voor Wit-Russische atleten.