Ga naar de inhoud

Wout van Aert pint zich niet vast op 1 scenario: "Ik hoef geen schrik te hebben om vroeg te koersen"

 vr 4 augustus 2023 17:38
Wout van Aert.

4 keer zilver en 1 keer brons: op WK's, EK's en de Spelen heeft Wout van Aert al een pakketje medailles verzameld in de wegritten en de tijdritten. Eén kleurtje ontbreekt nog in zijn collectie. Levert Glasgow hem goud op? "We mogen niet denken dat we alles onder elkaar zullen verdelen", waarschuwt hij.

Wout van Aert heeft een andere voorbereiding gehad dan vorig jaar. Niet alleen door het vroegere tijdstip van dit WK, maar ook door zijn aanpak in de Tour. Hij verdween iets vroeger uit het circus, maar reed zichzelf vooral niet helemaal in de vernieling.

 

"Vorig jaar was ik rond dit tijdstip nog half ziek na de Tour en was ik nog uitgeteld. Toen was er geen kans op een goed kampioenschap begin augustus, maar nu voel ik me anders", vertelde Van Aert aan onze ploeg in Schotland.

 

Over het tactische plaatje is al eindeloos gepalaverd. Wat is voor hem het ideale scenario? Daarbij moet hij kijken naar concurrentie binnen de eigen ploeg en naar de evoluties van het moderne wielrennen. Wie wacht, zit vaak gevangen.

 

Van Aert: "Remco Evenepoel is een grote kandidaat, maar we mogen niet denken dat we het onder ons zullen verdelen. Er zijn veel concurrenten."

Ik zie 2 echte favorieten: Mads Pedersen en Mathieu van der Poel.

Wout van Aert

"Ik hoef geen schrik te hebben om vroeg te koersen en ik heb mijn goeie finish achter de hand. Ik hoef me dus niet vast te pinnen op één scenario."

 

Wat bedoelt hij met "vroeger koersen"? "Dat heeft vooral met dit parcours en mijn ervaring van het EK in 2018 te maken. Toen scheurde het vrij simpel, reden we vroeg weg en was de koers gereden", zegt de bronzen EK-medaille van 2018.

 

"Ook andere landen zullen de koers vroeg openen. Je bent snel uit het zicht. Veel renners zullen voor de aanval kiezen."

 

Ligt Van Aert wakker van al dat tactische gedoe? "Neen, ik probeer één keer grondig na te denken en dan is er nog een meeting met de ploeg. Dan moet je het ook loslaten."

 

"Mijn ervaring leert me dat als je te veel blijft denken, net dat scenario gebeurt waar je niet aan gedacht had en dan ben je er niet klaar voor. Er moet ruimte zijn om op het moment zelf te beslissen."

 

En wat antwoordt hij op de obligate vraag wie favoriet is? "Ik zie 2 echte favorieten: Mads Pedersen en Mathieu van der Poel."

"Als je niet kunt sturen, kun je dit WK moeilijk winnen"

Wout van Aert kwam na de klassiekers al een kijkje nemen in Glasgow. Toen moest hij de wegrit evenwel met een stadsfiets bestuderen.

 

"De steile klimmen vielen vandaag op mijn koersfiets beter mee dan toen", knipoogde hij.

 

Dit parcours wordt als een speeltuin voor crossers beschreven. Klopt dat? "Het is geen nadeel als je goed een bocht kunt nemen. Ik zeg het anders: als je niet kunt sturen, is het moeilijk om dit WK te winnen."

 

"Maar er zijn nog renners die sneller door een bocht kunnen gaan dan ik. Mathieu van der Poel? Ja, die ken ik ook."

Gerelateerd: