Ga naar de inhoud

Duitsland belandt in diepe crisis na verlies tegen Colombia, Senegal klopt Brazilië

 wo 21 juni 2023 00:23
" "
Duitsland druipt af in het Schalke-stadion: Colombia wint met 0-2.

Eén jaar voor het EK voetbal in eigen land zit Duitsland diep. Het verloor 4 dagen geleden een oefenduel in Polen, vanavond was Colombia met 0-2 te sterk in Gelsenkirchen. Het is 5 duels geleden dat het team van coach Flick nog eens kon winnen. Met Brazilië ging nog een topland onderuit: 4-2 tegen Senegal.

Duitsland is als gastland van Euro 2024 rechtstreeks geplaatst, het moet zich klaarstomen met oefeninterlands. Maar dat lukt niet zo goed. Eind maart werd nog wel met 2-0 gewonnen van het bescheiden Peru, maar daarna deelden de Belgen - in Duitsland - een tik uit (2-3).

Tegen Oekraïne werd vorige week ternauwernood een 3-3-gelijkspel uit de brand gesleept. Toen klonken er fluitconcerten in Bremen en dat was vanavond - na ook al een 1-0-verlies vrijdag in Polen - op Schalke-bodem niet anders.

Een prestatie zonder offensieve impulsen, vormloos en broos zet de positie van coach Hansi Flick nog wat meer onder druk.

Kort na rust kwam Colombia op voorsprong door een doelpunt van Luis Diaz. De spits van Liverpool scoorde met het hoofd na een voorzet van Juan Cuadrado. In de slotfase benutte Cuadrado nog een strafschop.

Het is dramatisch. Er is geen vertrouwen. Niets lukt. Het moet anders, ik hoop dat iemand weet hoe.

Leon Goretzka van Bayern

"Het is dramatisch", zuchtte Bayern-speler Leon Goretzka. "Ik kan niet verklaren waaraan het ligt. Niets lukt meer als we op het veld staan. We laten veel te weinig zien. Er is geen vertrouwen. Het moet anders, ik hoop dat iemand weet hoe."

Ondanks het aanwezige talent op het veld vonden de spelers geen oplossingen. Ook City-kampioen Gündogan of Bayern-kampioenenmaker Musiala niet.

Flick zal het moeten oplossen. "Ik ben heel ontgoocheld. En het spijt me voor de supporters", reageerde de coach. "We wilden iets uitproberen, maar dat werkte niet. In september moeten we een andere prestatie op de mat leggen, een andere wil tonen."
 

"De Colombianen speelden à fond, dat misten wij. We zitten in een vicieuze cirkel, die we moeten breken. Ik kan de spelers niets verwijten. Maar we hebben nood aan meer snelheid en ritme vooraan. We lopen niet genoeg diep, wat onze kracht is. Vanaf september moet het anders en zullen de resultaten volgen."

Het Senegal van Mané klopt het Brazilië van Vinicius

Brazilië heeft nog altijd geen hoofdcoach en Neymar is nog altijd geblesseerd. Zaterdag won het makkelijk met 4-1 van het zwakke Guinee in Barcelona, in Lissabon was het sterke Senegal beter: 4-2.

Vinicius lag dan wel aan de basis van de 1-0 met een uitgemeten pass op het hoofd van Paqueta, maar Mané stal de show met een dubbele treffer. Diallo had voor de rust nog mistasten van de Braziliaanse defensie afgestraft.

Na de rust begon de Mané-show. Hij zorgde eerst voor een owngoal van Marquinhos, waarna hij meteen erna fraai afwerkte in de winkelhaak. Helemaal op het eind zette de man van Bayern de eindstand vast vanaf de stip. Tussendoor had Marquinhos zijn foutje nog een beetje rechtgezet.

Brazilië heeft na het ontslag van Tite na het WK in Qatar nog altijd geen nieuwe hoofdcoach, U21-trainer Ramon Menezes neemt de honneurs waar.

Ook voor de Seleçao is het de derde nederlaag in vier duels. Die reeks begon met de kwartfinale op het WK tegen Kroatië, in maart was er 2-1 in Marokko. De laatste keer dat het met 2 goals verschil verloor was in oktober 2015 (2-0 tegen Chili).

Gerelateerd: