Ga naar de inhoud

Ferrari heerst na 50 jaar afwezigheid in 100ste verjaardag van 24 Uur Le Mans

 zo 11 juni 2023 16:46
Ferrari
De hypercars van Ferrari.

Ferrari heeft zondag de honderste verjaardag van de 24 uur van Le Mans gevierd met een overwinning na vijftig jaar afwezigheid in de legendarische race. De Ferrari van de Italianen Alessandro Pier Guidi en Antonio Giovinazzi en de Brit James Calado kroonde zich tot winnaar.

Na 24 slopende uren op het circuit in Le Mans kroonde Ferrari Nr. 51 zich tot winnaar.

 

In de slotfase leek het nog een secondenstrijd te worden met de Toyota van de Zwitser Sébastien Buemi, de Japanner Ryo Hirakawa en de Nieuw-Zeelander Brendon Hartley, de winnaars van vorig jaar. Tot Hirakawa in de fout ging.

 

Door de overwinning maakte Ferrari een einde aan de hegemonie van Toyota, die de afgelopen vijf jaar de wedstrijd had gedomineerd.

 

Voor de Scuderia is het de tiende overwinning op Le Mans, de eerste sinds 1965. Hun laatste deelname dateert van 1973.

 

Laurens Vanthoor, de enige Belgische deelnemer in de Hypercar-klasse, werd 11e met zijn Porsche 963 na heel wat pech. 

Belgisch team 15e in LMP2-klasse

De Oreca-Gibson DKR, het volledig Belgische team van Maxime Martin, Ugo de Wilde en Tom Van Rompuy, eindigde als 15e in de LMP2-categorie na verschillende problemen tijdens de race.

 

De overwinning ging naar Inter Europol Oreca-Gibson met de Pool Jakub Smiechowski, de Zwitser Fabio Scherer en de Spanjaard Albert Costa, 21 seconden voor het WRT-team van de Angolees Rui Andrade, de Zwitser Louis Delétraz en de Pool Robert Kubica    

 

In de GTE-klasse had Sarah Bovy lange tijd uitzicht op het podium, maar door remproblemen eindigde de Porsche van de Belgische en haar Zwitserse en Deense teamgenoten Rahel Frey en Michelle Gatting vijf seconden van het podium.

 

De zege in die categorie ging naar de Corvette van de Amerikaanse Ben Keating, de Nederlander Nick Catsburg en de Argentijn Nico Varrone.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: