Ga naar de inhoud

Sarah Chaari droomt na wereldtitel al van Parijs 2024: "Olympische medaille is hoogste doel"

Sarah Chaari won 5 kampen op weg naar de wereldtitel.

België heeft er een olympische kanshebber bij. Na de wereldtitel bij de junioren heeft Sarah Chaari (17) nu ook de wereldtitel taekwondo bij de senioren veroverd. En daar hoeft het voor haar niet op te houden. "We dromen van de Spelen."

Ook Sarah Chaari was naar eigen zeggen verrast dat ze in Guadalajara in Mexico al op het hoogste schavotje stond. Drie maanden geleden was ze nog maar wereldkampioene geworden bij de junioren.

 

"Na elke kamp voelde ik sterke emoties", vertelt ze. "Nog een ronde verder, en nog een ronde verder... Het podium kwam steeds dichter."

 

"Ik ben blij en fier dat ik het WK op zo'n positieve noot kon afsluiten. In de finale was het moeilijk, maar ik moest vooral rustig blijven."

 

Het kan tellen voor een 17-jarige: na de Europese titel bij de junioren nu ook al twee wereldtitels op haar palmares.

Ik ben blij en fier dat ik het WK op zo'n positieve noot kon afsluiten.

Sarah Chaari

Al op haar 5e trok Chaari voor het eerst een kimono aan. Ondertussen is ze de nummer 7 van de wereld. Dat ze nu elke dag in Brussel traint met de broers Achab gaf haar "een boost en extra motivatie".


Jaouad Achab was de eerste wereldkampioen bij de mannen, Chaari - die net als Achab moslim is - volgt hem nu op bij de vrouwen.


Wat nog ontbreekt op het palmares van Achab - een olympische medaille - hoopt Chaari wel te pakken in 2024 of 2028. "Een olympische medaille is het hoogste doel", vertelt ze.


Daarvoor moet ze dan wel van gewichtscategorie veranderen. Chaari veroverde haar wereldtitel in de klasse tot 62 kg, maar alleen de klasse tot 67 kg is olympisch.

 

Dat combineert ze nog eens allemaal met haar studies geneeskunde in Brussel. "Moeilijk? Dat is gewoon goed je tijd regelen en organiseren", relativeert ze. "En af en toe je studies boven je sport zetten."

Coach: "Sarah heeft nu al buitengewone carrière"

Ook coach Leonardo Gambluch weet dat hij een goudklompje in handen heeft met Chaari. Met haar lengte - 1,89 meter - heeft ze ook veel troeven.

 

"Er zijn miljarden mensen die trainen en nooit wereldkampioen worden", stelt hij. "Sarah heeft nu al een buitengewone carrière. Ze heeft talent."

 

Toch houdt hij de voetjes op de grond. "We werken hard, maar blijven bescheiden", zegt hij. "Nu moeten we verder. Je moet doordoen als je het beste wil halen."

 

En het beste, dat zijn de Olympische Spelen. "Daar dromen we van. Je moet dromen, maar je krijgt het niet cadeau. Op een olympisch toernooi is het ook niet altijd de beste die wint, er zijn altijd verrassingen. "